Artikel Terkini

Wanita Berhenti Kerja, Ini 5 Cara Buat Duit Sendiri


Dilema
ramai wanita bekerja untuk berhenti kerana ingin menumpukan perhatian terhadap
anak dan keluarga.

Persoalannya sekarang dimana nak dapatkan pendapatan tambahan jika hanya duduk di rumah?

“Mana nak cari duit bayar komitmen kereta, rumah, holiday lagi”

“Nak harapkan duit suami pun sangkut tak cukup tiap bulan”

“ Alamak…tak bolehlah nak shopping Lazada lepas ni, dah tak kerja”

Ini di antara dialog sebenar wanita apabila berfikir untuk berhenti

Sebenarnya
tahap pendidikan wanita telah meningkat 50% berbanding lelaki dengan

Nisbah 60:40.

Oleh itu, seharusnya permintaan terhadap tenaga kerja wanita juga meningkat.

Malangnya, hanya sekadar 42% sahaja tenaga pekerja wanita bekerja dan kebanyakan melepaskan jawatan dan kerja untuk beri tumpuan kepada keluarga.

Apa sudah
jadi?

Ia berbeza dengan negara membangun seperti Sweden, Jepun, Jerman dan Denmark dengan kadar penglibatan pekerja wanita sekitar 62%-76%.

Baik, kembali kepada tajuk, apakah alternatif lain kepada wanita untuk dapat duit sendiri selepas berhenti kerja makan gaji?

Ini cadangan yang boleh diikuti:

1. Tawarkan Servis Kepakaran

Jika tidak mahu pening kepala dengan menjual produk, anda boleh mulakan dengan bisnes memberi perkhidmatan, yang mungkin boleh buat dekat rumah:

  • Servis buat kek
  • Menjahit
  • Jurusolek
  • Mengajar tuisyen
  • Menulis
  • Menterjemah
  • Menjadi influencer untuk review produk di Instagram, YouTube dan Facebook

Pilih satu atau dua servis yang anda mahir. Kalau belum ada kemahiran sebegini, cepat-cepat pergi belajar. Kemudian iklankan servis anda menggunakan Facebook Ads atau pun Google Ads.

2. Berniaga

Ini mungkin memerlukan komitmen yang sedikit tinggi apabila ingin bermula. Apabila sudah masuk tahun ketiga ia boleh sudah berjalan lancar.

Anda boleh mulakan dengan berniaga nasi lemak,kuih muih mahupun goreng pisang yang memerlukan komitmen beberapa jam sahaja sehari samaada di waktu pagi atau petang.

Kadang-kadang tidak perlukan kedai, hanya gunakan teknologi WhatsApp, Telegram dan Instagram dan ambil tempahan awal untuk minimakan kerugian.

3. ASB Financing

Jika masih bekerja dahulu, maksimakan penggunaan pembiayaan ASB sebanyak RM200,000.

Guna teknik rolling bayar dahulu untuk tahun pertama dan tahun berikutnya dividen bayarkan loan tersebut. Lepas 5 tahun boleh terminate, boleh dapat cash dalam ASB RM50K-RM80K (termasuk dividen dan principal). Siapa nak bagi banyak tu kan?

Tapi cara ini perlu ada wang sendiri dalam RM13,000 cash dan sudah bekerja tetap 6 bulan ke atas. Sebab nak buat pembiayaan dengan bank perlu ada statement bank, slip gaji dan KWSP dulu.

4. Rumah Sewa

Bagi wanita yang ingin jadikan game rumah sewa sebagai pendapatan bulanan, boleh jadi dengan sewa bilik / rumah sendiri atau sewakan rumah orang lain (sublet). Cara ini jika anda bernasib baik memang mampu jana pendapatan pasif sekitar RM1K-RM2K tanpa perlu beli hartanah yang banyak pun.

5. Jual Beli Saham

Sejak dua menjak ni makin ramai pula suri rumah yang berjaya menjana pendapatan dengan melabur / berdagang saham. Mungkin sebab zaman sekarang semuanya dah mudah. Nak belajar pun ramai boleh tolong ajarkan.

Bagaimana nak mula? Perlu buka akaun CDS yang bernilai RM10 dan perlukan modal sekitar RM3K – RM5K. Benda ni kalau ada ilmunya memang dah terbukti boleh buat duit. Maka sebelum berhenti kerja, laburkan sedikit duit untuk pergi ke kelas dan belajar sendiri dengan guru saham yang terbukti dan berpengalaman.

Baca 9 Tips Mencari Guru, Cikgu atau Sifu Pelaburan Saham

Sekiranya ada perancangan, maka mudah anda untuk berhenti kerja dan sambil itu ada juga pendapatan sampingan dan masa bersama keluarga juga terjamin.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Komen

komen

Source link