Artikel Terkini

Zurich Takaful Perkenal Takaful Family Hero


Kuala Lumpur, 2 Disember 2019 – Zurich Takaful Malaysia Berhad (Zurich Takaful) telah memperkenalkan satu pelan baharu – Takaful Family Hero, sebuah pelan perlindungan yang direka untuk menyokong rakyat Malaysia yang mahukan kehidupan yang lebih baik untuk diri mereka dan yang tersayang dengan membantu melindungi kewangan mereka bagi menghadapi sebarang kejadian tidak dijangka.

Yang pertama seumpamanya bagi industri takaful, pelan ini menyediakan manfaat pemulihan dimana pelanggan akan menerima sejumlah bayaran bersamaan 5% daripada jumlah perlindungan, secara tahunan selama 10 tahun sekiranya mengalami hilang upaya kekal dan menyeluruh. Ia menggambarkan komitmen Zurich dalam mereka penyelesaian perlindungan yang inovatif bagi mengatasi cabaran terbesar dalam kehidupan dan kesejahteraan rakyat Malaysia – jurang hutang.

Berdasarkan laporan Institut Penyelidikan Khazanah[1], gadai janji sebagai sebahagian jumlah pinjaman telah meningkat sebanyak 10 mata peratusan daripada 2006 ke 58%, semakin mengurangkan kemampuan isi rumah untuk menyimpan. Tanpa sebarang perlindungan bagi membayar hutang semasa, kehilangan punca pendapatan secara tiba-tiba akibat kejadian tidak disangka boleh menghabiskan keseluruhan simpanan dan membawa kepada masalah kewangan.

Ketua Pegawai Eksekutif Zurich Takaful, Mukesh Dhawan berkata, “Takaful Family Hero ini bermula daripada pemahaman kami tentang cabaran yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh, kebanyakan isi rumah dibebani hutang apabila pencari nafkah mengambil pelbagai komitmen untuk memberikan kehidupan yang lebih baik buat keluarga. Amat mudah untuk terjerumus merasai jaminan palsu dan disebabkan itu, ramai yang tidak mampu menghadapi kehilangan pendapatan yang berlaku secara tiba-tiba. Kami mereka penyelesaian ini bagi membantu rakyat Malaysia membina jaring keselamatan agar mereka dapat menjalani kehidupan dengan lebih yakin.”

Takaful Family Hero memberikan ciri-ciri dan manfaat berikut:

• Manfaat Balik Kampung
Pelanggan boleh menikmati liputan perlindungan yang lebih tinggi sehingga tiga kali jumlah perlindungan asas ketika cuti umum, apabila ramai yang akan pulang ke kampung halaman untuk melawat orang tersayang.

• Manfaat Ziarah Plus, serta Badal Haji, Korban, Waqaf dan Kebajikan
Manfaat boleh dibayar sehingga RM50,000 sekiranya pelanggan menanggung susah akibat kejadian tidak diingini ketika mengerjakan Haji atau Umrah. Pelanggan juga boleh melengkapi pelan dengan kerjasama Amanah Raya Berhad untuk mencapai tuntutan kerohanian.

• Hak Istimewa Penjagaan Keluarga
Pelan ini membolehkan pelanggan melanjutkan liputan perlindungan kepada sehingga empat (4) pasangan dan anak-anak yang sah. Apabila berlakunya kematian pencari nafkah, ahli keluarga yang dilantik layak menyertai pelan untuk mendapatkan perlindungan sehingga RM300,000 setiap seorang, tanpa sebarang taja jaminan.

Sebagai perlindungan tambahan, pelanggan boleh memilih untuk menambah rider KritikalCare Essential yang memberikan perlindungan terhadap 50 penyakit kritikal, selain KritikalCare Waiver untuk pelepasan caruman apabila didiagnosis dengan salah satu penyakit tersebut.

Zurich Takaful menyediakan portal pembayaran dalam talian patuh Syariah – PayHalal, yang menghapuskan unsur-unsur Riba’ and Gharar (ketidakpastian) bagi memberikan ketenangan fikiran. Caruman juga boleh dibuat melalui pelbagai saluran seperti perbankan dalam talian, auto debit/direct debit serta e-wallet Boost atau Touch ‘N Go.

Dengan lebih sedekad pengalaman dalam pasaran takaful dengan sokongan pasukan agensi yang berdedikasi, Zurich Takaful merupakan penyedia penyelesaian takaful keluarga patuh shariah yang holistik dan menyeluruh, yang merangkumi penyelesaian perlindungan, perubatan dan kesihatan, simpanan dan pelaburan.

Untuk maklumat lanjut tentang produk dan perkhidmatan Zurich Takaful, pelanggan boleh layari lawan sesawangnya di www.zurich.com.my atau Facebook di www.facebook.com/ZurichMYS.

[1] Different realities, State of Households 2018, Khazanah Research Institute

Zurich Insurance Group (Zurich) merupakan penyedia pelbagai insurans utama yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan di pasaran antarabangsa mahupun tempatan. Dengan kira-kira 54,000 orang kakitangan, Zurich menawarkan pelbagai jenis produk dan perkhidmatan hartanah, kasualti serta insurans hayat yang meluas di lebih daripada 210 buah negara dan wilayah. Pelanggan-pelanggan Zurich merangkumi individu, perniagaan kecil sederhana mahupun besar serta syarikat-syarikat multinasional. Kumpulan ini beribu pejabat di Zurich, Switzerland dan telah diasaskan pada tahun 1872. Syarikat pegangannya, Zurich Insurance Group Ltd (ZURN), disenaraikan di SIX Swiss Exchange dan bertaraf tahap I program Resit Depositari Amerika yang didagangkan menerusi kaunter pada OTCQX. Maklumat lanjut mengenai Zurich boleh diperolehi di www.zurich.com.

Zurich Malaysia adalah istilah rujukan kolektif bagi anak-anak syarikat Zurich Insurance Group (Zurich) yang beroperasi di Malaysia: Zurich General Insurance Malaysia Berhad, Zurich Life Insurance Malaysia Berhad, Zurich General Takaful Malaysia Berhad dan Zurich Takaful Malaysia Berhad. Zurich Malaysia menawarkan pelbagai penyelesaian insurans dan takaful yang komprehensif; membantu individu dan juga pemilik perniagaan memahami dan melindungi diri, perniagaan dan juga asset mereka daripada risiko. Zurich Malaysia mempunyai rangkaian cawangan bersepadu di 40 lokasi dan juga agensi dan saluran pengedaran yang berdedikasi di seluruh negara untuk memenuhi keperluan pelanggan. Untuk maklumat lanjut mengenai Zurich Malaysia, layari www.zurich.com.my

Zurich Takaful Malaysia Berhad (ZTMB) adalah salah sebuah pengendali takaful keluarga terkemuka di Malaysia. Ia merupakan ahli Zurich Insurance Group dan satu-satunya penyedia tunggal produk takaful keluarga yang patuh shariah dalam kumpulan Zurich. Dengan kepakaran pasaran takaful lebih sedekad, ZTMB menyediakan penyelesaian perlindungan, perubatan dan kesihatan, simpanan wang dan pelaburan untuk memenuhi keperluan para pelanggan di pelbagai peringkat kehidupan. Bersama-sama kakitangan yang berdedikasi, tenaga kerja agensi, pengedar dan rakan niaga serta dengan sokongan rangkaian cawangan di seluruh negara, ZTMB komited untuk membantu para pelanggan memahami dan melindungi diri mereka daripada risiko. Produk konvensional insurans hayat juga disediakan kepada pelanggan melalui syarikat sekutunya iaitu Zurich Life Insurance Malaysia Berhad. Untuk maklumat lanjut mengenai ZTMB, layari www.zurich.com.my

Komen

komen

Source link