Artikel Terkini

3 Emosi Dalam Pelaburan Yang Harus Dielakkan


Kejatuhan harga saham akibat penularan wabak Covid-19 telah menarik ramai pelabur baru untuk melibatkan diri dalam pasaran saham. Kita semua pastinya tidak mahu terlepas peluang yang jarang untuk ditemui ini.

Lebih-lebih lagi apabila kita terbaca atau terdengar kisah rakan-rakan kita yang sedang membuat keuntungan berlipat kali ganda. Ini membuatkan ramai orang merasakan betapa mudahnya membuat keuntungan dalam pasaran saham.

Realitinya, untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, kita haruslah menguasai beberapa ilmu bagi mengelakkan diri dari membuat keputusan yang salah. Bijak dalam mengawal emosi merupakan salah satu kunci yang penting bagi pelabur selain bijak menganalisa pasaran.

Tanpa kawalan emosi yang baik, seorang pelabur boleh cenderung melakukan beberapa kesilapan yang akhirnya akan mengakibatkan kerugian yang besar.

Jom kita tengok 3 emosi yang perlu kita elak untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya.

1. Perasaan Takut Terlepas Peluang (Fear of Missing Out)

Gangguan emosi ini paling banyak memerangkap pelabur pada harga yang tinggi. Kesilapan yang dilakukan oleh adalah membuat belian hanya kerana tidak mahu terlepas peluang untuk membuat keuntungan.

Perasaan ini mula timbul apabila mula mendengar atau membaca ramai pelabur yang sedang membuat keuntungan daripada saham yang sedang hangat pada ketika itu.

Perasaan tidak mahu terlepas peluang untuk membuat keuntungan yang sama akan mendorong mereka untuk mengetepikan trading plan mereka dan mula membuat belian walaupun tidak menepati ciri-ciri yang dicari.

Keputusan ini akhirnya memerangkap pelabur apabila jatuhnya harga saham selepas mereka membuat belian dan terpaksa menanggung kerugian akibat kesilapan yang dilakukan.

Dalam erti kata lain, ramai yang tersilap beli di puncak bahagia.

2. Membalas Dendam (Revenge Trading)

Pelabur yang mengalami kerugian dan dipengaruhi emosi akan lebih cenderung membuat belian kerana ingin membalas dendam. Mereka akan membuat belian dengan harapan dapat membuat keuntungan yang lebih besar daripada kerugian yang dialami.

Mereka juga cenderung untuk cuba membuat keuntungan pada saham yang pernah mengakibatkan kerugian kepada mereka sebelum ini. Untuk memenuhi harapan mereka, pelabur sanggup menggandakan saiz pelaburan agar dapat membuat keuntungan yang besar dalam masa yang singkat.

Pengaruh emosi ini perlu dielakkan kerana ianya boleh mengakibatkan pelabur mengalami kerugian yang lebih besar.

3. Tidak Dapat Menerima Kerugian (Inability to Accept Loss)

Setiap pelabur pasti pernah melakukan kesilapan, mana ada orang asyik untung saja dan tak pernah rugi. Namun, apa yang membezakan mereka adalah pelabur yang bijak mengawal emosi akan bersedia menerima kesilapan dan kerugian yang dilakukan dan perbaiki kesilapan tersebut agar tidak berulang.

Keputusan ini kebiasaannya akan dipengaruhi emosi yang tidak dapat menanggung kerugian. Kekeliruan ini akhirnya membuatkan pelabur mengabaikan paras cut loss dan mengambil keputusan untuk menjadi pelabur jangka masa panjang dengan harapan harga akan kembali pulih.

Keadaan ini akan memberi kesan buruk apabila harga saham terus menurun dan mengakibatkan kerugian yang lebih besar.

Kalau Asyik Rugi, Elok Muhasabah Diri

Tanpa kita sedari, kita sendiri mungkin pernah melakukan kesilapan-kesilapan ini. Namun, segala pengalaman itu akan menjadikan kita seorang pelabur yang lebih baik.

Apa yang penting, kita terus belajar dan bijak mengawal emosi agar menjadi seorang pelabur yang berjaya satu hari nanti.Source link