Artikel Terkini

4 Sebab Pentingnya Ada Penama KWSP


Apabila kita membuat penamaan, kita hendaklah memilih individu atau institusi yang dipercayai untuk menjadi penerima kepada wang kita. Penama ini boleh diletakkan sebanyak mana yang kita mahu.

Contoh kita ada lima orang anak, maka kita boleh masukkan kesemua nama anak-anak kita sebagai penama.

Tidak dinafikan, masih ada yang menganggap urusan meletakkan penama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ini tidak penting tetapi tanggapan itu adalah sangat salah.

Apa Itu Penama?

Menurut info yang diambil dari laman web KWSP, penamaan adalah satu pengisytiharan secara bertulis yang dibuat oleh ahli dalam Borang KWSP 4 bagi melantik atau menamakan seseorang atau mana-mana orang sebagai “benefisiari” yang bertindak sebagai wasi/pentadbir (bagi orang yang beragama Islam) ke atas simpanan KWSP ahli apabila ahli meninggal dunia.

Dan berikut adalah sebab mengapa penama adalah sangat penting:

1. Memudahkan Proses Pengeluaran

Kita tidak tahu apa yang terjadi pada masa hadapan. Sebab itu setiap rakyat Malaysia yang berkerja dan mempunyai potongan KWSP wajib meletakkan penama. Sebab utama pentingnya kita kena ada penama KWSP adaalah ianya dapat memudahkan proses pengeluaran.

Jika kita telah meletakkan penama dan sesuatu berlaku kepada kita, ia akan memudahkan penama untuk mengeluarkan wang tersebut untuk kelangsungan hidup. Jika tidak dibuat sebarang penamaan, maka proses tuntutan akan menjadi lebih rumit dan memakan masa yang panjang.

2. Wang Diagihkan Secara Teratur

Untuk orang bukan Islam, penama boleh diletakkan berserta dengan % jumlah yang ingin diberi. Sebagai contoh isteri 60%, anak dua orang dapat 20% tiap seorang. Tetapi berbeza pula dengan orang Islam di mana wang tersebut masih terikat dengan hukum faraid.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama
Islam yang bersidang pada 20 September 1973 dan Majlis Muzakarah Fatwa
Kebangsaan kali ke-49 pada 19 September 2000, memutuskan bahawa penama KWSP
adalah wasi atau pentadbir harta dan penama hendaklah membahagikan wang KWSP
(peninggalan si mati) mengikut hukum faraid.

3. Menjamin Masa Depan Orang Yang Kita Sayang

Bila meletakkan penama dengan lebih awal, ia akan dapat menjamin masa depan orang yang kita sayang. Jika sebelum ini, mereka bergantung harap kepada kita sepenuhnya, namun apabila kita sudah meninggal dunia, wang tersebut boleh digunakan mereka untuk membina hidup baru.

Lebih baik kita tinggalkan harta kepada waris, daripada meninggalkan hutang kepada mereka.

4. Tak Timbul Isu Tidak Adil Dan Sebagainya

Selain daripada itu, dengan adanya penama tidak akan timbul tuntutan wang kita oleh pihak tidak bertanggungjawab. Dengan adanya penama ini, maka pihak KWSP akan tahu yang itu adalah individu atau pihak yang kita percaya untuk menguruskan urusan pembahagian harta selepas kita tiada.

Dengan ini, tidak berlaku masalah tidak adil dan sebagainya. Malah kes seperti perebutan harta seperti oleh adik-beradik yang menuntut sehingga tidak memberikan apa-apa kepada isteri dan anak si mati juga boleh diatasi.

Disebabkan itu, jika kita sememangnya ada masalah dalam keluarga dan tidak mahu isteri dan anak-anak ditimpa kesusahan, maka ada baiknya kita bertindak sekarang.

Segeralah ke cawangan KWSP yang terdekat dan cepat-cepatlah letakkan nama orang yang kita sayang dan percaya sebagai penama KWSP tersebut.Source link