Artikel Terkini

5 Ciri Utama Yang Membezakan Bilionaire Dengan Orang Biasa


Sejak dari dulu lagi, masyarakat sering mengkaji bagaimana seseorang itu mampu berjaya sehingga memegang title jutawan dan bilionaire. Kisah hidup mereka dan cara mereka bekerja mungkin berbeza antara satu sama lain.

Tetapi ada beberapa persamaan di antara mereka, dan inilah yang membezakan di antara mereka dengan kebanyakan orang lain:

1. Tidak Peduli Dengan Kegagalan

Kalau anda kaji betul-betul, bukan semua mereka yang memegang status orang terkaya ini berjaya dengan hanya sekali percubaan. Ada yang mencuba sehingga berpuluh kali tetapi gagal. Namun mereka tidak pernah peduli walaupun gagal.

Mereka tetap berusaha untuk berjaya dan menjadikan kegagalan mereka itu sebagai pengajaran. Di antara contoh terbaik adalah Colonel Sanders (KFC) dan juga Jack Ma (Alibaba).

Bagi bos Amazon sendiri, Jeff Bezos, beliau menganggap usahanya sebagai satu eksperimen. Dan di dalam setiap eksperimen itu bukan semuanya akan berjaya. Tetapi bila ia berjaya, ia akan memberikan satu kejayaan yang sangat besar dan bermakna.

2. Impian Menggapai Bintang

Tidak salah untuk bercita-cita tinggi. Bak kata orang, bukan kena bayar pun.

Cuba kita lihat Elon Musk. Beliau tidak pernah takut untuk mengatakan yang beliau berhasrat untuk menghantar manusia ke bulan. Bukan sebagai seorang angkasawan yang melakukan projek sains, tetapi sebagai seorang pelancong. Walaupun idea ini kedengaran kurang realistik, tetapi ianya tidak mustahil jika diusahakan.

Mereka yang bercita-cita tinggi pastinya ingin melihat impian mereka itu tercapai. Jadi mereka akan cuba sedaya upaya untuk merealisasikannya.

Pada awalnya mereka mungkin tak mendapat hasil seperti yang mereka impikan. Tetapi jika mereka berusaha sebaik mungkin, mereka mungkin akan menerima lebih banyak lagi ganjaran.

3. Memimpin Berdasarkan Pengalaman

Pengalaman boleh mematangkan seseorang. Jadi gunakan pengalaman itu dengan sebaik mungkin dalam bisnes termasuklah dalam pengurusan pekerja.

Kalau kita bermula daripada bawah, kita pasti tahu setiap kepayahan yang perlu dihadapi. Jadi kalau boleh, bantulah pekerja kita supaya mereka tidak perlu melalui kesukaran yang sama seperti kita dahulu.

Ini bukan bermaksud kita perlu memanjakan pekerja sehingga mereka jadi berat tulang. Tetapi fahamilah mereka dan cuba bertoleransi dengan mereka. Dengan cara itu, para pekerja akan jadi lebih setia dan bekerja keras untuk membantu kita membangunkan perniagaan.

4. Idea Datang Tanpa Disangka

Perkara ini berlaku kepada setiap orang. Kadang-kadang bila kita baru saja nak terlelap. Ada sahaja idea bisnes atau idea untuk menyelesaikan masalah datang pada waktu yang tak diduga. Bila kita duduk bertapa memikirkan idea, tak ada pula solusi yang hadir.

Sebab itulah, Bill Gates sentiasa membawa buku nota serta pen ke mana sahaja. Jadi bila idea itu muncul, beliau akan terus mencatatkannya di dalam buku nota tersebut supaya tidak lupa.

5. Berfikir Di Luar Kotak

Walaupun sudah berada dipuncak kejayaan, ini tidak bermakna kita boleh bersenang lenang dan relaks dengan kejayaan. Sentiasa cuba untuk berfikir di luar kotak.

Mungkin pada awalnya agak sukar, tetapi sekiranya kita sering melakukannya; ia akan menjadi mudah.

Macam mana? Tak susah pun kan? Jadi apa tunggu lagi? Mari kita cuba untuk mengikut jejak mereka!

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/04/04/5-traits-that-separate-millionaires-like-jeff-bezos-mark-zuckerberg-bill-gates-from-those-who-never-succeed.html

Komen

komen

Source link