Artikel Terkini

7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan


Perasan tak kebanyakan usahawan yang berjaya di Malaysia, berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang? Dato’ Seri Dr. Hajah Vida (Qu Puteh), Noor Neelofa (Naelofar), Datin Maziah Mohamed (Almas Beauty), Faziani Rohban (Dnars Skincare) dan ramai lagi berasal dari Kelantan.

Jadi apa agaknya rahsia orang Kelantan sehingga ramai di antara mereka berjaya menjadi ahli perniagaan terkemuka?

1. Bijak Mencari Peluang

Mereka bijak menggunakan peluang yang ada. Sebagai contoh jika mereka ingin memulakan perniagaan, mereka akan mencari tempat yang menjadi tumpuan para peniaga dan juga pengguna.

Mereka juga mengelak untuk menjual barangan yang sama dengan peniaga lain. Ini sekaligus dapat mengelakkan persaingan.

2. Sepakat

Jika mereka berniaga di bazar atau kedai bebas cukai, mereka akan bersepakat dalam menentukan harga barangan yang mereka jual agar sama di antara satu kedai dengan kedai yang lain. Jika harga jersi di kedai ini RM10 begitu juga di kedai lain.        

Kalau pelanggan inginkan sesuatu barang dan kedai mereka kehabisan stok, mereka sanggup membeli stok di kedai lain untuk kepuasan hati pelanggan. Kiranya dua dalam satu.

Selain dapat pelanggan, mereka juga dapat membantu jualan rakan-rakan perniagaan mereka.

3. Memiliki Cash Flow Yang Tinggi

Kalau nak tahu, orang Kelantan lebih gemar menjalankan urus niaga secara tunai berbanding dengan menggunakan kredit. Masalah hutang bukan sahaja dapat dielakkan, hasil keuntungan daripada jual beli tunai ini juga dapat digunakan sebagai modal pusingan perniagaan.

Sebab inilah kebanyakan perniagaan yang diusahakan orang Kelantan dapat bertahan lama.

4. Penjenamaan (Branding)

Pengusaha dari Kelantan juga gemar memilih nama jenama yang bersifat kemelayuan dan dekat di hati masyarakat. Mereka tidak malu untuk menggunakan dialek negeri di dalam produk mereka.

Sebagai contoh, Budu Cap Ketereh, Keropok Cap Menara dan sebagainya. Mereka bangga dengan asal-usul mereka.

5. Gunakan Bahan Yang Murah Dan Senang Didapati

Mesti kita hairan kenapa harga makanan di negeri Pantai Timur itu masih boleh dijual dengan harga yang murah berbanding dengan negeri-negeri lain bukan? Salah satu faktornya ialah, mereka mudah untuk mendapatkan stok bahan mentah tersebut.    

Kalau stok bahan mentah itu banyak, tentulah sukar untuk pembekal menaikkan harga barang tersebut sesuka hati. Ini bukan sahaja menguntungkan peniaga, tetapi turut menguntungkan kita sebagai pengguna.

6. Minat Yang Mendalam

Mungkin disebabkan dari dahulu lagi masyarakat Kelantan sudah gemar berniaga dan keluar negeri untuk mencari rezeki, lama-kelamaan minat mula yang mendalam mula timbul di kalangan mereka.

Ada yang ingin meneruskan legasi berniaga turun-temurun, ada pula yang memulakan perniagaan setelah puas menimba pengalaman dengan peniaga lain.

7. Sikap

Kalau kita perhatikan, peniaga dari Kelantan ini sentiasa mesra serta tidak lokek dengan senyuman. Rata-rata mereka juga cukup berdisiplin dalam menjalankan perniagaan. Mereka juga gigih dalam melebarkan sayap perniagaan mereka.

Walaupun pada mulanya gagal, tetapi berusahalah sampai berjaya.

Yang Baik Dijadikan Teladan

Apa yang kami kongsikan bukan untuk bersifat bias, tetapi sekadar berkongsi pendapat. Mana tahu anda dapat belajar sesuatu daripada mereka.

Sumber Rujukan: Usahawan.com

Komen

komen

Source link