Artikel Terkini

8 Keburukan Jika Tiada Takaful


Ejen Takaful selalunya dikatakan ‘makan duit orang’ walhal jika kita faham situasi yang sebenarnya, mereka inilah yang membantu supaya kita tidak kerugian pada kemudian hari.

Takaful atau pelan perlindungan masih lagi menjadi topik sensitif untuk dikupaskan memandangkan mentaliti masyarakat terhadap Takaful masih berada pada tahap yang kurang memberangsangkan. Statistik pun mengatakan Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Di antara alasan utama adalah tak mampu dan nanti dulu.

Ramai yang melihat Takaful sebagai satu bebanan dan komitmen yang tidak penting. Namun, tiada satu pun kerugian jika anda mengambil Takaful atau pelan perlindungan, apatah lagi jika anda sudah berkeluarga. 

Sebenarnya, terdapat banyak keburukan tiada Takaful yang perlu anda risaukan. Biarpun yakin 100% takkan ada apa-apa penyakit pada kemudian hari, apakah anda percaya bahawa malang itu tidak berbau?

Jadi apakah yang akan terjadi jika kita tiada perlindungan Takaful?

#1 Tiada Perlindungan Masa Hadapan

Photo by Johannes Roth on Unsplash

Pasti kita pernah melihat situasi mereka yang memerlukan bantuan kos pembedahan dan rawatan yang mencecah nilai ribuan ringgit. Tanpa Takaful, itulah risiko dan keburukan yang perlu kita sedari.

Dari mana datangnya wang yang banyak untuk kita biayai kos rawatan suatu hari nanti?

#2 Lebih Berisiko Ketika Bekerja

Kenapa ada orang yang kerja membanting tulang demi sesuap nasi walaupun kerjanya amat berat? Tanpa pekerjaan, dia tidak dapat menyara keluarganya.

Biarpun kerja tersebut berisiko tinggi, tetapi dia tetap rajin dan bekerja kuat. Risiko berbaloi dengan pelan perlindungan yang telah diambil olehnya, sekurang-kurangnya, jika sesuatu berlaku padanya, waris dan anaknya tetap terjamin.

Keburukan tiada Takaful adalah risiko kerja menjadi lebih tinggi.

#3 Mengikut Sejarah Keluarga

Sekiranya sejarah keluarga kita mempunyai masalah kesihatan yang sangat serius dan tidak berapa elok, jangan teragak-agak untuk mengambil Takaful. Kemungkinan kesihatan kita juga bakal mengikut sejarah keluarga, siapa tahu masa akan datang bagaimana?

Pilihlah polisi Takaful yang benar-benar memberi perlindungan bagi situasi sebegini.

#4 Tiada Simpanan Kewangan Dan Pelaburan

Ada Takaful yang menekankan konsep simpanan dan pelaburan, di mana mereka akan membayar kita semula berdasarkan jumlah yang kita carum setiap bulan. Ada juga Takaful yang tiada elemen simpanan atau pelaburan.

Sekiranya tiada Takaful, kita mungkin berdepan dengan tidak mempunyai simpanan dan hanya berharap kepada Kumpulan Simanan Wang Pekerja (KWSP) yang sememangya tidak cukup untuk persaraan.

#5 Tiada Manfaat Kepada Waris

Sudahlah miskin harta, tinggalkan waris dalam kesusahan pula.

Keburukan tiada Takaful adalah waris tidak mendapat apa-apa manfaat apabila kita sudah tiada lagi. Kasihan kepada mereka yang terpaksa menggantikan tempat anda untuk mencari rezeki.

Itulah yang akan terjadi jika kita tiada Takaful. Jangan risau, kita masih mampu mengubahnya.

#6 Tidak Mampu Biaya Kos Perubatan Susulan

Apabila kita mengalami kemalangan atau kesakitan, pastinya memerlukan rawatan susulan. Apa akan jadi jika tiada Takaful? Kita terpaksa bayar sendiri 100%.

Kita terpaksa memikirkan cara untuk mencari wang bagi membiayai kos perubatan susulan. Ada Takaful yang menawarkan pembiayaan bagi rawatan susulan untuk beberapa kali. Ini pastinya akan memudahkan urusan anda.

#7 Tiada Keyakinan Diri dan Tiada Aset

Sebenarnya, mengambil pelan perlindungan atau Takaful adalah satu tiket untuk kita menjadi lebih yakin. Takaful boleh dikatakan aset perlindungan hayat untuk diri kita.

Rugi bagi mereka yang tidak fikir secara jauh dan matang. Mereka yang ada Takaful ni kira golongan yang bijak dan berfikiran jauh.

#8 Jauh Daripada Peluang Jana Pendapatan

Perasan tak, orang yang ada Takaful ini pasti mempunyai kesedaran dan pandai menasihati orang. Ini kerana sikap mereka yang menyedari kepentingan Takaful.

Jika kita mempunyai ciri-ciri Takaful Advisor yang baik, apa kata kita jana pendapatan sampingan dengan mempromosikan Takaful secara part time kepada rakan-rakan dan ahli keluarga?

Sambil bagi kesederan, dapat juga buat pendapatan sampingan.

Tidak ada satu kerugian pun jika kita mulakan dengan mengambil perlindungan Takaful yang sesuai hari ini juga!

Sumber Rujukanbilalelakiberbicara

Komen

komen

Source link