Artikel Terkini

4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet

4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet 1

Pasti ramai di luar sana yang berminat untuk membuat duit cara mudah dengan menyewakan hartanah mereka. Tetapi tidak ramai yang bernasib baik untuk memiliki hartanah sendiri. Maklumlah, harga rumah bukannya murah dan bukan semua orang mampu nak bayar deposit serta instalment bulanan kepada pihak bank.

Tetapi, tahukah anda? Ada cara yang mudah untuk anda membuat duit tanpa perlu memiliki rumah sendiri. Macam mana caranya?

Guna Teknik Sublet

Pernah dengar tentang rumah sublet tak? Kalau nak tahu, sublet atau pun sub-sewa ini adalah istilah yang digunakan apabila kita menyewa sebuah rumah daripada tuan rumah. Seterusnya, kita pula jadi penyewa yang menyewakan rumah tersebut kepada pihak ketiga (sublet).

Ada beberapa teknik yang boleh kita lakukan untuk menjana keuntungan melalui cara sublet ini. 4 cara paling popular menggunakan teknik sublet bagi menjana pendapatan adalah:

1. Sewakan Sebuah Rumah

Kita menyewakan keseluruhan rumah tersebut. Kita boleh meletakkan harga yang lebih tinggi daripada kadar yang disewa daripada pemilik.

2. Sewakan Per Bilik

Bermaksud kita sewakan setiap bilik kepada individu berbeza. Kadar sewa setiap bilik juga mungkin berbeza berdasarkan kepada saiz bilik tersebut.

3. Sewakan Per Kepala (Individu)

Sewakan mengikut harga sekepala. Maknanya lebih ramai orang di dalam rumah itu, lebih banyak duit yang anda dapat. Mungkin juga kita perlu ubahsuai rumah agar dapat lebih banyak bilik, dan lebih ramai penyewa yang kita dapat.

4. Homestay

Sewaan secara harian. Pendapatan yang diterima adalah tidak tetap, tetapi masih mampu untuk berikan pulangan yang lumayan.

Lain Cara Lain Usaha Yang Diperlukan, Lain Pula Pendapatan

Kalau kita perhatikan, sewaan secara sekepala lebih menguntungkan berbanding kaedah lain. Tetapi janganlah terlalu tamak sehingga menyebabkan keadaan rumah tersebut seperti tin sardin pula. Hadkan jumlah penghuni di dalam rumah tersebut agar keadaan lebih selesa.

Rumah Sublet ini merupakan salah satu cara yang paling mudah untuk kita jana pendapatan tanpa perlu bersusah-payah mengeluarkan duit untuk membeli hartanah terlebih dahulu. Tetapi, sebelum mengambil keputusan untuk menyewakan hartanah tersebut kepada pihak ketiga, kita perlu berbincang terlebih dahulu dengan pemlik rumah tersebut bagi mendapatkan persetujuannya.

Sumber Rujukan:

Nampak macam mudah, tapi nak melayan kerenah ramai penyewa tu yang kita perlu hadap. Kalau sewa rumah kepada seorang penyewa, mungkin lebih mudah tetapi hasilnya tak berapa lumayan. Kadang-kadang tak mampu pun nak cover instalment bulanan, menyebabkan kita mempunyai negatif cashflow.

Tapi kalau nak pulangan yang lebih, maka perlu bertabah dalam melayan kehendak penyewa yang ramai. Nak seribu daya, orang kata…

4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet 2

Komen

komen4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link