Artikel Terkini

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 1

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 2

Setiap pelaburan dikatakan perniagaan yang memberi keuntungan tetapi berbeza dari segi konsepnya. Namun begitu, ia tetap mempunyai persaingannya yang tersendiri.

Begitu jugalah setiap pelabur yang memerlukan penyelesaian dan strategi untuk memerangi persaingan secara sihat.

The Art of War Sun Tzu telah diperkenalkan lebih daripada 2,500 tahun yang lalu di mana terdapat taktik dan strategi Sun Tzu yang berkesan untuk peperangan perniagaan.

Pada hari ini, strategi Sun Tzu ini juga telah digunakan pakai dalam konteks pelaburan. Ia juga sering diterapkan dalam perniagaan kecil dan syarikat-syarikat besar.

Objektif Strategi Sun Tzu Art Of War

Strategi Sun Tzu Art Of War bertujuan untuk memastikan kita mengenali persaingan kita secara lebih dekat dan mengetahui pesaing sedia ada dalam pasaran. Dengan ini, ita boleh menjadikan kita lebih baik daripada pesaing kita.

“Kenali musuh dan diri sendiri, anda tidak perlu risau dengan keputusan beratus peperangan.

Jom kita tengok 5 strategi Sun Tzu The Art Of War dalam konteks pelaburan:

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 3
5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 8

1. Kenali Pasaran Pesaing Tanpa Melawannya

Ya, kita tidak mungkin dapat melawan pasaran saingan kita, tetapi lebih penting untuk kita mengenali setiap satu ciri-ciri pasaran pesaing kita. Kita takkan berjaya kalahkan pesaing tanpa mengenali mereka secukupnya. Ketahui apa kelebihan dan kelemahan mereka.

Sebagai contoh, Amazon mengenali pesaing mereka dalam industri peruncitan buku, akhirnya berjaya berkembang dengan lebih baik lagi.  Begitu juga dengan Netflix yang berjaya mengalahkan Blockbuster dengan model perniagaan yang berbeza daripada saingan sedia ada mereka. 

Dalam konteks pelaburan, kita tahu apa yang terbaik untuk diri kita dan buatlah sesuatu berdasarkan teknik yang kita mahir. Bukannya ikut-ikut cakap dan tindakan orang lain. Orang lain beli, kita pun beli. Tapi orang lain untung, kita pula rugi.

2. Elakkan Kekuatan Dan Fokus Kelemahan Pesaing

Strategi Art Of War gaya Sun Tzu ini amat selamat kerana kita terhindar daripada risiko yang bakal diterima ketika berperang atau bersaing. Pelabur boleh menggunakan pelbagai cara untuk mendapatkan keuntungan.

Kata-kata yang tercatat dalam Sun Tzu adalah seperti berikut, “Tentera mungkin disamakan dengan air, kerana air yang mengalir mengelakkan ketinggian dan mempercepatkan ke dataran rendah, jadi tentera menghindari kekuatan dan menyerang kelemahan.”

Istilah “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful” bermaksud kita perlu bijak mengambil peluang yang ada.

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 4
5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 9

3. Pentingnya Maklumat Risikan

“Know the enemy and know yourself; in a hundred battles you will never be in peril”

Sun Tzu

Maklumat risikan penting dalam sesebuah perniagaan. Barulah kita dapat memahami keupayaan pesaing dan diri sendiri.

Ambil iktibar daripada kisah “perang” klasik antara McDonald’s dan Burger King dalam “The Great French Fry War” pada tahun 1998. Burger King merancang untuk berperang dengan McDonald’s dengan memberi kentang goreng percuma.

Pengurusan McDonald’s bertindak segera dengan menghantar surat kepada semua rangkaian beserta arahan terperinci bagi memastikan hanya kentang goreng yang berkualiti tinggi disediakan untuk pelanggan. McDonald akhirnya memenangi peperangan ini setelah mengesan awal rancangan pesaing mereka.

Dalam pelaburan, kata-kata “Buy on rumors, sell on news” perlu kita pegang. Bila tengok chart harga dah mula naik, mesti ada sesuatu.

Banyakkan membaca dan berkawanlah dengan orang dalam industri.

4. Bertindak Pantas

“Speed is the essence of war. Take advantage of the enemy’s unpreparedness; travel by unexpected routes and strike him where has taken no precautions.” 

Sun Tzu

Dengan kelajuan mengatasi sesuatu masalah, sesebuah perniagaan akan mudah mencipta peluang. Begitu juga dengan pelaburan yang memerlukan kita untuk bertindak pantas dalam membuat keputusan.

Zaman serba canggih ini, semuanya ada di hujung jari. Siapa yang mampu membuat keputusan dan bertindak dengan lebih cepat, dia akan mempunyai kelebihan.

5. Bina Sikap Pemimpin

Pekerjaan atau perniagaan akan berjaya bergantung kepada sikap pemimpinnya sendiri. Strategi Sun Tzu bukan sahaja melibatkan kecerdasan, tetapi memerlukan kecergasan, keadilan dan kerjasama pasukan juga.

Dalam konteks pelaburan, sikap pemimpin diperlukan oleh seseorang untuk memastikan objektif dan matlamat tercapai. Rajin-rajinlah berkongsi ilmu, berita dan perkembangan terkini agar lebih ramai orang boleh mendapat manfaat.

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 5
5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 6

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan 2

Source link