Berita

553 penggiat industri pelancongan dapat RM1,000

553 penggiat industri pelancongan dapat RM1,000 1

553 penggiat industri pelancongan dapat RM1,000 2

KERAJAAN negeri menyalurkan insentif khas bersasar secara one-off kepada 553 penggiat industri pelancongan di Selangor sebanyak RM1,000 setiap seorang.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan Pelancongan, Alam Sekitar Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata, insentif itu sebahagian daripada Pakej Pemulihan Ekonomi Selangor yang diumumkan Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari pada 13 Julai lalu.

“Sejumlah RM553,000 diperuntukkan kepada 553 individu terbabit dalam usaha membantu pengiat industri pelancongan di negeri ini yang terkesan akibat Covid-19.

“Penerima terdiri daripada 486 pemandu pelancong berlesen dan berdaftar dengan Selangor Tourist Guide Association (SGTA), 16 pengusaha rumah inap yang diperakui Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) dan 51 Hos Komuniti Setempat Negeri Selangor,” katanya dalam sidang media di Majlis Penyerahan Bantuan Insentif Khas One-Off Pakej Pemulihan Ekonomi Negeri Selangor dalam Menangani Impak Covid-19 di sini.

Loy Sian berkata, menerusi Pakej Pemulihan Ekonomi Selangor, kerajaan negeri turut menggariskan Pakej Bantuan Sektor Pelancongan menerusi penerbitan subsidi Baucar Pelancongan Selangor dengan peruntukan RM2 juta.

“Pakej bantuan pemulihan ekonomi yang kedua dalam sektor pelancongan ini sedang dikemaskini dan berada pada peringkat akhir pelaksanaannya, dijangka akan dilancarkan pada pertengahan Disember depan mengikut situasi semasa Covid-19 di negeri ini.

“Kerajaan negeri berharap, insentif dan inisiatif ini dapat membantu penggiat industri pelancongan yang terkesan dan memulihkan industri pelancongan khususnya di Selangor,” katanya.

Dalam pada itu katanya, pemberian Subsidi Baucar Pelancongan Selangor itu adalah langkah proaktif seiring pelaksanaan kempen promosi pelancongan ‘Pusing Selangor Dulu’ yang diperkenalkan oleh Tourism Selangor.

“Kempen ini memberi penekanan kepada inisiatif promosi serba mampan dengan usahasama pengiat industri pelancongan seperti hotel, agensi pelancongan, media dan syarikat penerbangan bagi mempromosi tarikan di Selangor,” katanya.

553 penggiat industri pelancongan dapat RM1,000 2

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo