Artikel Terkini

Apakah konsep hunian ‘Green Living’?

Apakah konsep hunian ‘Green Living’? 1

Apakah konsep hunian ‘Green Living’? 2

Pernah tak anda dengar tentang kediaman yang berkonsepkan lestari atau ‘Green’. Apa sebenarnya konsep ini. Saya pasti ramai yang kurang faham dengan perkara ini. Kali ini Impiana membawa dua orang pakar dari Pertubuhan Arkitek Malaysia untuk menjelaskan konsep lestari ini. Menarik kalau anda tahu tentang konsep ini.
Rekaan menarik dalam binaan dan juga ia dapat menjimatkan tenaga elektrik dalam penggunaan harian. Adakah konsep ini sesuai dengan cuaca kita di Malaysia? Semua ini akan terjawab oleh Arkitek Kwan Kim Huah dan Arkitek Wang Mun Chin.

Reka bentuk rumah
Binaan rumah amat penting untuk menghasilkan konsep lestari ini. Kini, pemaju perumahan banyak yang telah membina konsep rumah lestari ini. Jika diperhatikan kemasan binaan batu angin menjadi satu titik dalam rekaan. Ia bukan sahaja nampak estetik dalam rekaan rumah itu malahan ia memberi aliran pengudaraan yang baik dalam rumah itu. Penggunaan kaca yang lebih banyak dan bukaan besar, membuatkan dalam rumah disirami sinar cahaya semulajadi.

Pemilihan Material
Dalam binaan bagi kediaman lestari ini material juga perlu diambil kira. Jika rumah tersebut boleh diguna pakai bahan kitar semula mahupun yang lama, ia boleh dikira sebagai lestari. Pemilihan cat dinding yang mempunyai label Green ini semua perlu dijadikan pilihan utama dalam mengetengahkan konsep ini. Penggunaan kayu dalam binaan cukup menarik ia juga salah satu elemen lestari semulajadi yang bernilai tinggi.

Penjimatan Tenaga
Penggunaan elektrik yang banyak dapat di atasi dengan kediaman lestari ini, open concept untuk sebuah rumah itu amat penting. Pintu gelongsor yang boleh memberi pengudaraan yang semulajadi masuk dan mengalir di dalam rumah dengan sempurna. Seperti yang telah dinyatakan dalam reka bentuk yang lestari.

Tanaman & Kolam
Menanam pokok di sekitar rumah dengan kolam air dikelilingi rumah akan memberi satu aura yang positif. Ia juga dapat menyumbang suasana yang segar dan tenang serta nyaman sepanjang masa.

Di sini IMPIANA kongsikan sebahagian projek-projek arkitek Kwan Kim Huah dan Arkitek Wang Mun Chin yang mempuyai elemen lestari yang boleh dijadikan inspirasi semua.

Apakah konsep hunian ‘Green Living’? 2

Source link