Infotainment

Bengang Harga Barang Terus Naik, Adun Perak Bawa Ayam Segar Masuk Sidang DUN

Bengang Harga Barang Terus Naik, Adun Perak Bawa Ayam Segar Masuk Sidang DUN
Bengang Harga Barang Terus Naik, Adun Perak Bawa Ayam Segar Masuk Sidang DUN 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Seorang Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak mengejutkan orang ramai apabila membawa keluar ayam segar untuk membantah harga ayam yang semakin tinggi. Tiga jam selepas mesyuarat, wakil Hulu Kinta Muhamad Arafat Varisai Mahamad menarik ayam keluar dari bungkusan hitam sambil mempamerkan kepada 58 adun yang lain.

“Untuk makluman, sebelum 7 Disember harga ayam ayam lebih RM10 sekilogram. Selepas 7hb, harga siling baharu diperkenalkan untuk ayam iaitu RM9.35,” katanya sambil memegang leher ayam. Harga ayam itik terus meningkat daripada purata RM7 sekilogram ayam pada April kepada RM10 pada November.

“Saya terpaksa membawa ayam ini ke sini kerana tiada apa yang dilakukan mengenai kenaikan harga ayam dan itik,” katanya sambil menambah bahawa skim harga baharu yang bertujuan untuk mengurangkan kos runcit tidak membantu rakyat kecuali meningkatkan keuntungan bagi penjual.

“Harga baharu itu ditentukan daripada harga yang telah meningkat,” kata Muhamad, sebelum memasukkan semula ayam itu ke dalam begnya sambil kedengaran suara yang menyuruhnya masak rendang dengan ayam tersebut.

Kebanyakan rakyat Malaysia yang menonton rakaman itu dalam talian berasa terhibur dengean telatah Muhamad. Sebahagian pula menyifatkan bahawa tindakan beliau tidak akan memberi kesan kepada harga barang sudah melambung tinggi.

20 azam mudah untuk rakyat Malaysia menjadi bangsa lebih bertamadun. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah untuk membaca.

20 Azam Mudah Untuk Rakyat Malaysia Menjadi Bangsa Lebih Bertamadun

Pengumuman Buat ‘Coffee Addict’, Harga Minuman Kegemaran Anda Bakal Naik Harga


Bengang Harga Barang Terus Naik, Adun Perak Bawa Ayam Segar Masuk Sidang DUN 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list