Artikel Terkini

Bill Gates Mengambil Risiko Yang Hampir Sama Dengan Kaedah Warren Buffett Memilih Saham


Terlalu mencabar sebenarnya, menjadi individu yang bernama Bill Gates. Beliau mengambil risiko dalam hidup, iaitu risiko yang sukar dihadapi bagi orang kebiasaan.

Di antaranya, beliau membuat keputusan untuk berhenti daripada meneruskan persekolahan di Universiti Harvard pada tahun 1975, demi membina perniagaan syarikat beliau iaitu Microsoft.

Di saat Microsoft berada di kemuncak sebagai syarikat gergasi teknologi dunia, beliau meninggalkannya dan meletak jawatan. Semuanya dilakukan demi menggalas cabaran baharu membangunkan The Bill & Melinda Gates Foundation pada tahun 2008.

Pada tahun 2013, beliau telah membuat keputusan agar yayasan beliau bersama isterinya menyumbangkan derma sebanyak $5.5 bilion, bagi membuat uji kaji dan menghasilkan vaksin yang mampu menyelesaikan masalah kesihatan orang awam.

Berani Ambil Risiko Dan Berani Untuk Berjaya

Lebih membanggakan apabila hampir kesemua risiko besar yang diambil oleh beliau membuahkan hasil. Contohnya, walaupun kajian perubatan daripada hasil derma beliau tidak mencapai matlamat mereka 100%, namun penambahbaikan dalam ilmu perubatan berjaya ditingkatkan.

Ini jelas membuktikan bahawa jika kita bijak mengambil dan mengawal risiko, maka hasil peratusan kejayaan juga akan meningkat.

Namun, bagaimana seseorang menentukan risiko yang perlu diambil dan mana yang tidak sepatutnya diambil? Bagaimana Bill Gates bersedia melaburkan wang dan masa ke dalam projek yang tidak menjanjikan kejayaan?

Menurut Bill Gates, seseorang yang mengambil apa jua jenis risiko, perlulah memahami secara mendalam mengenai definisi perkataan ‘Risiko’ tersebut.

Tambah beliau lagi, tidak kiralah berapa banyak nilai wang yang terlibat ketika mengambil sesebuah risiko, contohnya $100,000 atau $100 juta dan sebagainya; yang lebih utama adalah menggunakan seluruh akal fikiran bagi menganalisis data dan melakukan pertimbangan yang sebaik-baiknya ketika mengambil risiko.

Bersedia Untuk Terima Sebarang Keputusan

Berdasarkan perkongsian Bill Gates, tidak kira berapa banyak analisis yang dilakukan ketika mengambil risiko, tetapi yang lebih utama adalah sentiasa bersedia dan berasa selesa untuk menerima sebarang keputusan yang berada dalam situasi ketidakpastian.

Dari awal kariernya hingga ke hari ini, beliau menganalisa sesuatu masalah selama bertahun-tahun lamanya. Apabila kita bersedia menerima sebarang ketidakpastian keputusan, maka kita akan sentiasa terbuka untuk mempelajari strategi baru bagi mencapai matlamat kita.

Selain daripada itu, Bill Gates juga menekankan kaedah menerima risiko yang munasabah dengan menggunakan akal fikiran, bukannya dengan menggunakan firasat (gut feeling) semata-mata.

Cara Sama Warren Buffett Pilih Saham

Tahukah anda, para pakar penganalisis juga mengakui pendekatan yang beliau gunakan ketika mengambil sebarang risiko adakah hampir sama seperti yang dilakukan oleh Warren Buffett ketika membuat portfolio pelaburan yang besar.

Warren Buffett menghabiskan banyak masa mencari syarikat yang mempunyai prospek pelaburan jangka panjang yang kukuh. Kemudian apabila menemuinya, beliau melabur ke dalam syarikat tesebut untuk jangka masa yang panjang.

Warren Buffett terkenal kerana latihan dan kajian beliau selama bertahun-tahun mengenai pasaran saham dan sangat memahami dan menguasai kitaran perniagaan serta ekonomi.

Bill Gates juga  membangunkan setiap projek syarikat dengan penuh berhati-hati. Tetapi sekali beliau menetapkan untuk melaksanakan sesuatu perkara, beliau akan fokus dan buat habis-habisan sampai berjaya.

Suka sekiranya kami berkongsi petikan kata-kata beliau:

“I’m never happier than when I’m diving deep into the details of a problem. I say no to a lot more opportunities than I say yes to.”Source link