Berita

GBX E-Sports Team julang imej negara

GBX E-Sports Team julang imej negara 2

Kuala Lumpur: Bermula hobi, Muhammad Luqman Hajiman dan Ahmad Shahrin Shaharuddin kini di ambang mencipta sejarah dalam permainan video FIFA21 di peringkat global.

Dua pemain profesional sukan elektronik (e-sukan) negara yang mewakili GBX E-Sports Team itu giat menjalani persediaan membawa cabaran Malaysia yang buat julung kalinya layak ke pusingan akhir Kejohanan Piala Dunia FIFAe Club yang akan berlangsung pada 25 hingga 28 Feb ini.

Bagi Muhammad Luqman, 24, atau dikenali sebagai ‘Fenrir’ di gelanggang maya, ia peluangnya untuk terus mengharumkan nama Malaysia setelah mencipta sejarah muncul pemain pertama Asia Tenggara mara ke pusingan kelayakan Piala DUnia FIFAe di Barcelona, Sepanyol dua tahun lepas.

“Saya tidak pernah terfikir akan sampai ke tahap ini yang mana semuanya bermula sebagai hobi. Satu kebanggaan bagi saya untuk bawa nama Malaysia di peringkat antarabangsa dan salah satu sasaran saya untuk membuktikan Malaysia mempunyai potensi besar dalam permainan FIFA.

“Pengalaman saya apabila beraksi di luar, mereka (pemain luar) masih tidak tahu tentang Malaysia namun tahu Singapura dan Filipina. Saya gembira dapat memperkenalkan Malaysia di pentas tertinggi,” kata penuntut Universiti Malaya (UM), hari ini.

Bersaing dalam Zon 2 Kejohanan Piala Dunia FIFAe Club yang menggunakan format ’round robin’, GBX E-Sports Team bakal berdepan cabaran dua wakil dari Jepun Kashima Antlers dan Blu United serta satu lagi pasukan tempatan Wicked Esports.

Dua pasukan terbaik akan berentap bagi menentukan pemenang Zon 2 sekali gus dinobatkan sebagai juara bersama pusingan akhir Kejohanan Piala Dunia FIFAe Club bersama lima lagi pasukan juara dalam zon masing-masing.

“Sangat teruja dapat bertanding sekali lagi di peringkat tertinggi dalam kejohanan kelolaan FIFA. Persiapan rapi telah dilakukan dan kini saya rasa sangat berkeyakinan serta berazam memberikan yang terbaik untuk memenangi pertandingan ini,” kata Muhammad Luqman.

Sementara itu, Ahmad Shahrin atau dikenali sebagai Ayen menyifatkan kejayaan GBX E-Sports Team mara ke pusingan akhir adalah landasan terbaik menaikkan nama Malaysia dalam komuniti dunia FIFA.

Malah pemain berusia 21 tahun itu percaya, keserasian yang dibentuk bersama Muhammad Luqman sejak dua tahun lepas menjadi kunci utama dalam merealisasikan impian tersebut.

“Bagi saya sekarang, apa-apa saya buat bukan demi karier e-sukan semata-mata tetapi juga untuk industri e-sukan di Malaysia,” kata penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

GBX E-Sports Team sebelum ini melaungkan keyakinan mampu merangkul gelaran juara Kejohanan Piala Dunia FIFAe Club selepas FIFA memperkenalkan format baharu menyaksikan pusingan akhir bakal dipecahkan kepada enam zon.

GBX E-Sports Team julang imej negara 2
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo