Artikel Terkini

Google abadikan lakaran khas, hargai pengorbanan petugas perubatan

Google abadikan lakaran khas, hargai pengorbanan petugas perubatan 1

Google abadikan lakaran khas, hargai pengorbanan petugas perubatan 2

Google abadikan lakaran khas, hargai pengorbanan petugas perubatan 3

KUALA LUMPUR: Google mengabadikan lakaran atau doodle khas buat petugas perubatan sebagai menghargai benteng pertahanan utama itu dalam memerangi wabak pandemik yang setakat Ahad telah membunuh lebih 110,000 nyawa dengan 1.9 juta individu yang disahkan positif di dunia.

To all doctors, nurses and medical workers, thank you‘ (kepada semua doktor, jururawat dan petugas perubatan, terima kasih),” kata Google dalam lakaran itu.

Lakaran itu dihasilkan daripada gabungan warna biru, merah, kuning dan hijau selain bentuk hati berwarna merah jambu.

Di saat kebanyakan rakyat Malaysia duduk selsa di rumah, meluangkan masa bersama ahli keluarga, barisan hadapan ini terpaksa meninggalkan keluarga tersayang demi melaksanakan tugas yang diamanahkan kepada mereka.

Malah dalam media sosial juga ramai yang berkongsi gambar dan video petugas kesihatan termasuk doktor dan jururawat yang emosi selain mental dan fizikal mereka turut terkesan.

Antaranya termasuklah sebuah video bertajuk doktor menangis terlalu penat yang tular di laman sosial Facebook baru-baru ini.

Video berdurasi 4.35 saat itu antaranya menyebut apa yang paling ditakuti ialah pasukan barisan hadapan mula berasa burn out, kepenatan, hilang semangat dan keletihan melampau.

Ini kerana, petugas kesihatan terpaksa bekerja sehingga 18 jam sehari malah tidak kurang juga yang tidur di tempat kerja.Google abadikan lakaran khas, hargai pengorbanan petugas perubatan 2

Source link