Artikel Terkini

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 1

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 2

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 3

Sumber gambar : www.spacetelescope.org

Tak ramai orang yang tahu apa yang dimaksudkan dengan Fibonacci ni, lebih-lebih lagi kegunaannya dalam pelaburan saham. Dengar nama Fibonacci pun dah semacam, apatah lagi untuk memahaminya.

Jangan risau, jom kita sama-sama belajar mengenai Fibonacci ini. Semoga ia dapat membantu kita buat duit dalam pasaran saham.

Definisi Fibonacci Trading

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 4
Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 10

Fibonacci adalah istilah yang digunakan dalam analisis teknikal yang merujuk kepada kawasan yang berkaitan dengan sokongan atau pun rintangan. Tahap anjakan Fibonacci menggunakan garisan mendatar untuk menunjukkan di mana tahap sokongan dan rintangan sebaik mungkin. Setiap peringkat dikaitkan dengan peratusan.

Peratusannya adalah berapa banyak langkah awal yang telah dipindahkan semula. Tahap peratusan Fibonacci ialah 23.6%, 38.2%, 61.8% dan 78.6%. Peratusan 50% juga digunakan dalam Fibonacci walaupun ia tidak dinyatakan secara rasmi.

Nombor-nombor Fibonacci

Penunjuk ini berguna kerana ia boleh ditujukan di antara mana-mana dua titik harga yang signifikan, seperti yang tinggi dan yang rendah. Kemudiannya penunjuk tersebut akan menciptakan tahap di antara dua titik tersebut.

Katakan harga saham naik sebanyak RM10 dan kemudian jatuh sebanyak RM2.36. Peratusan tersebut menjadi 23.6%, yang merupakan nombor Fibonacci.

Nombor Fibonacci ditemui di seluruh alam semulajadi, oleh itu ramai yang percaya bahawa angka-angka ini juga mempunyai kaitan dalam pasaran kewangan.

Formula Fibonacci

Penunjuk bagi Fibonacci sendiri asalnya tidak mempunyai mana-mana formula pun. Apabila penunjuk tersebut diterapkan pada carta dan pengguna memilih dua titik garisan, garisan tersebut akan menunjukkan peratusan tersebut.

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 5
Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 11

Bagaimana Mengira Tahap Anjakan Fibonacci

Seperti yang dinyatakan di atas, tidak ada apa-apa nombor untuk dikira apabila kita berhadapan dengan anjakan Fibonacci ini. Mereka adalah hanya peratusan, walau apa jua nilai yang dipilih.

Anda mungkin tertanya-tanya dari manakah nombor ini berasal?

Pada dasarnya ia datang dari nisbah emas atau pun sering dikenali dengan Golden Ratio. Jika anda memulakan urutan nombor dengan sifar dan satu, dan kemudian terus menambah dua nombor sebelum ini, anda akan berakhir dengan urutan nombor seperti betikut:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 … dengan urutan yang berterusan sampai sebanyak mana nombor yang ada.

Tahap pengeluaran Fibonacci diperolehi daripada urutan angka ini. Jika kita membahagi satu nombor dengan nombor seterusnya, kita akan dapat 0.618, atau 61.8%. Bahagikan nombor dengan nombor kedua di sebelah kanannya dan kita akan dapat 0.382 atau 38.2%.

Semua nisbah, kecuali 50% kerana ia bukan nombor Fibonacci rasmi kerana ianya berdasarkan beberapa pengiraan matematik yang melibatkan urutan angka ini.

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 6
Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 12

Fungsi Fibonacci

Dalam Analisis Teknikal, Fibonacci banyak digunakan untuk menentukan paras kejatuhan dan hala tuju harga saham. Boleh dikatakan Fibonacci ini adalah satu petunjuk yang amat penting bagi pelabur saham jangka pendek.

Jika pengiraannya menunjukkan angka yang melepasi paras Golden Ratio, kebarangkalian potensi untuk naik adalah amat tipis.

Kesimpulannya, sekarang kita sudah tahu bahawa fungsi Fibonacci adalah untuk menentukan angka dalam sistem sesebuah bacaan graf saham. 

Sumber Rujukan:

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 7
  1. Stallion Brother.com
  2. Investopedia
Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 8

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham 2

Source link