Artikel Terkini

Mangsa tembakan Uvalde fail saman RM118 bilion

Mangsa tembakan Uvalde fail saman RM118 bilion
Mangsa tembakan Uvalde fail saman RM118 bilion 1

AUSTIN, TEXAS – Mangsa-mangsa kejadian tembakan rambang di sebuah sekolah rendah di bandar Uvalde, negeri Texas memfailkan saman terhadap polis, pihak berkuasa bandar dan kakitangan sekolah, lapor akhbar New York Post kelmarin.

Serangan pada 24 Mei lalu itu mengakibatkan kematian 19 kanak-kanak dan dua guru di Sekolah Rendah Robb.

Saman yang difailkan di Mahkamah Persekutuan Austin Selasa lalu itu mendakwa bahawa pegawai-pegawai, termasuk penguat kuasa undang-undang, gagal melindungi kanak-kanak dan guru daripada penyerang bersenjata di dalam kelas pelajar gred empat.

Tuntutan pampasan sebanyak AS$27 billion (RM118.46 bilion) itu adalah untuk mangsa terselamat yang mengalami gangguan emosi dan psikologi akibat tindakan defendan pada tarikh tersebut.

Antara plaintif yang dinamakan termasuk kakitangan sekolah dan wakil kanak-kanak yang berada di Sekolah Rendah Robb ketika penyerang, Salvador Ramos, 18, melepaskan tembakan rambang di lokasi kejadian.

“Selain tidak cuba menghentikan penembak secara segera, tindakan 376 pegawai penguatkuasa undang-undang dalam kejadian selama 77 minit itu juga didapati tidak pasti, tidak berfungsi dan membahayakan, selain gagal mematuhi standard tugas,” demikian menurut tuntutan mahkamah.

Pihak berkuasa Uvalde bagaimanapun belum bertindak balas dengan tuntutan itu sehingga petang Jumaat lalu, jelas satu laporan.

Sebelum memfailkan saman, plaintif meminta penyelesaian $27 bilion (RM118.46 bilion) itu daripada penguasa daerah sekolah, pelbagai agensi penguatkuasaan undang-undang dan bandar pada Ogos lalu serta berusaha menyelesaikan perkara itu tanpa dibawa ke mahkamah.

Selain itu, sekumpulan mangsa yang terselamat juga telah menyaman Daniel Defense, syarikat yang mengeluarkan senjata api yang digunakan dalam tembakan itu yang mencecah AS$6 bilion (RM26.3 bilion). – Agensi


Mangsa tembakan Uvalde fail saman RM118 bilion 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo