Artikel Terkini

Menjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik

Menjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 1

Siapa kata pokok anggur tidak sesuai ditanam dalam iklim Malaysia. Dah banyak ladang anggur telah berjaya diusahakan, namun kurang nye pendedahan dan pendekatan keran aia masih berskala kecil. Hakikatnya, tanaman ini lebih cepat dan mudah berbuah di dalam iklim Malaysia jika dibandingkan dari negara-negara sejuk yang mempunyai ladang anggur yang luas terbentang.

Artikel berkaitan: Ini 10 Jenis Anggur Yang Sesuai Untuk Ditanam Di Bumi Malaysia

Tak ada isu buah tak jadi, buah tak manis kerana pokok anggur sama seperti tanaman yang lain yang memerlukan pembajaan dan penyelenggaraan. Akan tetapi, teknik nya sedikit berbeza. Untuk anggur berbuah lebat, ada bajanya. Bila dah berbuah, nak bagi hasilnya manis pun ada baja khasnya.

Mesti ramai beranggapan, pohon anggur memerlukan tanah yang luas. Menerusi perkongsian Ammu Man, pohon anggur juga boleh ditanam di dalam pasu.

Ramai yang pm tanya..jadi sini saya kongsi lebih detail..bagi yang takde tempat boleh la cuba..yang dah otai mungkin dah lama buat…tak kisah la yang penting kita boleh layan hobi walaupun ruang kawasan rumah terhad…simple tak payah nak pk green house…letak kaki lima rumah pun boleh..
Ini sebagai asas je..masa proses membuat tu nanti akan ada idea yg datang mungkin boleh buat lebih kemas dan cantik

Alatan dan barang-barangMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 2

1.Tong sampah
2.Batang paip putih buat wiring @ boleh guna batang paip 1/2 inchi( pilih yg mana rasa sesuai)
3.Cable tight
4.Dawai(beli kat hardware timbang kilo ..sy beli yang guna utk pagar chain link kira tebal gak la
5.Drill tu buat tebuk lubang je

Kenapa saya pilih tong sampahMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 4 

1.Size yang sesuai
2.Harga murah Rm13 je
3.Tahan lasak
4 Mudah pengurusan..ada tangkai bawah tu nak angkut letak mana2 pun boleh..pecah kita beli baru lapis je

Cara-cara tanam anggur dalam tong sampah hitam

1. Tebuk lubang bawah untuk buang air lebih..tepi sy tebuk untuk ikat batang pvc jeMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 6

2. Ikat batang paip tu dengan cable tight atas bawahMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 8Menjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 10

3. Potong dawai dan dan bentukkan menjadi gegelung bulat. dawai tu kalau tak nak turun naik tebuk lubang batang paip ikat dengan cable tight..kalau susah ikat terus jeMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 12

Medium tanamanMenjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 14

Kebiasaanya saya guna Topsoil+ sekam bakar+sekam mentah+ baja organik( najis kambing dan sewaktu dgn organik. kalau nak bagi ringan banyakkan sekam …tapi medium cepat kering. boleh tambah cocopeat sikit untuk bagi kelembapan lebih lama kalau tanya nisbah Asasnya 2:1:1

Menjadi, Tanam Pokok Anggur Dalam Tong Sampah Plastik 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo