Berita

Penuntut Nigeria ditahan kerana rentas daerah, positif dadah

Penuntut Nigeria ditahan kerana rentas daerah, positif dadah 2

Alor Setar: Seorang penuntut warga Nigeria ditahan polis kerana kesalahan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) apabila merentas daerah ke bandar raya ini pada 11 Februari lalu.

Penuntut lelaki berusia 34 tahun yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) itu ditahan di Plaza Tol Utara dari Changlun, Jitra ketika menaiki kereta bersama teman wanitanya yang juga warga tempatan berusia 24 tahun pada 3.30 petang.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, teman wanita lelaki itu yang juga penuntut di IPT sama dikompaun di tempat kejadian.

Bagaimanapun, katanya, penuntut lelaki itu ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar kerana positif dadah dan menyalahi kesalahan di bawah Akta Imigresen.

“Berdasarkan pemeriksaan, pasport miliknya tamat tempoh pada 2019 dan kes diserahkan kepada pihak Imigresen mengikut Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

“Selain itu, dia disiasat mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Per 4 Peraturan-Peraturan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPDPPB) 2020,” katanya ketika ditemui pada sidang media di sekatan jalan raya (SJR) di Plaza Tol Alor Setar Selatan, malam tadi.

Dalam pada itu, Ahmad Shukri berkata, berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula tengah malam ini, dua laluan keluar dari bandar raya ini akan dibuka semua kepada pengguna jalan raya dan dua laluan masuk ke daerah ini di plaza tol akan diperiksa untuk memastikan tiada yang cuba merentas daerah atau negeri.

Beliau berkata, selain itu, pihaknya akan menjalankan SJR bergerak yang menggabungkan empat atau lima unit dalam PDRM untuk melakukan pemeriksaan mengejut bagi memastikan orang ramai mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

“SJR bergerak ini lebih mudah dan sekiranya anggota kita nampak ada yang tidak mematuhi SOP, mereka akan mengeluarkan kompaun serta-merta di lokasi berkenaan sebelum bergerak ke tempat lain.

“Dalam pada itu kita mempunyai sembilan balai polis di daerah ini dan setiap dua balai akan digabung menjadi satu pasukan yang disertai enam anggota untuk melakukan pemantauan,” katanya.

Ahmad Shukri berkata, sebanyak 180 kompaun dikeluarkan ketika PKP 2.0 ini dan kebanyakannya melakukan kesalahan sama seperti tidak memakai pelitup muka, tidak melakukan penjarakan fizikal dan cuba merentas daerah atau negeri tanpa kebenaran.

Beliau berkata, terdapat individu dikesan merentas daerah menggunakan laluan kampung atau laluan tikus ke daerah ini.

Katanya, kompaun serta-merta akan dikeluarkan sekiranya masih ada individu gagal mematuhi SOP ketika PKPB yang dilaksanakan bermula 19 Februari hingga 4 Mac ini.

Penuntut Nigeria ditahan kerana rentas daerah, positif dadah 2
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo