Artikel Terkini

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 1

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 2

Kes-kes perbalahan antara ahli keluarga yang berebut harta pusaka tidaklah lagi asing dalam masyarakat kita. Kebiasaannya, perebutan harta pusaka akan diakhiri dengan keretakan hubungan keluarga.

Namu sejak kebelakangan ini, lain pula ceritanya.

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 3
Kredit Gambar: BH Onine

Akhbar Berita Harian melaporkan, pada 21 Mei 2020 di Kampung Chuang Rasa, Selangor, sepasang suami isteri warga emas nyaris maut selepas dilanggar dan ditetak oleh seorang ahli keluarga dipercayai kerana berebut harta pusaka.

Dalam kejadian jam 7.56 pagi itu, kedua-dua mangsa yang berusia 65 dan 56 tahun ditemui terbaring berlumuran darah oleh orang awam di hadapan Kuil Gudwara Sahib.

Seorang saksi yang melihat kejadian memberitahu, sebuah kereta Proton Iswara berwarna hitam telah merempuh pasangan yang sedang menaiki motorsikal itu, kemudian turun daripada kereta dan menetak mereka menggunakan sebilah parang.

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 4
Kredit Gambar: BH Onine

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamaruddin, berkata hasil siasatan awal turut mendapati suspek adalah seorang lelaki yang juga adik kandung mangsa.

Beliau mengulas lanjut berkaitan motif jenayah tersebut,

“Motif kejadian tetak dikenal pasti kerana perebutan harta pusaka dan kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan manakala kes kematian masih dalam siasatan dan diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.”

Siasatan lanjut sedang dijalankan bagi merungkaikan kes ini.

Namun apa yang kita boleh ambil pengajaran adalah, isu perebutan harta pusaka ini adalah suatu perkara yang benar-benar berlaku. Lebih membimbangkan, jika perebutan tersebut mengancam nyawa pula.

Ambillah langkah yang lebih selamat dengan membuat perancangan harta dengan cermat. Pastikan harta yang kita tinggalkan kepada waris akan dapat memberi manfaat kepada mereka, dan bukannya mudarat.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Pastikan anda baca juga:

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 5
Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 6

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka 2

Source link