Infotainment

Takut Jejas Moral Rakyat Malaysia, KDN Rampas 1,000 Alat Mainan Seks

Takut Jejas Moral Rakyat Malaysia, KDN Rampas 1,000 Alat Mainan Seks
Takut Jejas Moral Rakyat Malaysia, KDN Rampas 1,000 Alat Mainan Seks 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Kementerian Dalam Negeri (KDN) merampas lebih 1,000 alat mainan seks terlarang di sebuah kediaman di Kota Warisan, Sepang pada 19 Dis, lapor Bernama.

Artikel Berkaitan:

Setiausaha Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan KDN Nik Yusaimi Yussof berkata rampasan itu dibuat di bawah Ops Maya 1/2023 selepas rumah itu yang digunakan untuk menyimpan mainan sebelum dijual dalam talian, dipantau.

Beliau berkata, mainan itu adalah barangan terlarang dan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana menghakis nilai moral.

Operasi itu membawa kepada penahanan seorang lelaki tempatan, 57, pada 19 Dis, yang didakwa di Mahkamah Majistret Sepang pada 2 Feb mengikut Akta dan Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan kerana mengedar dan menjual barangan lucah.

“KDN tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang terlibat dengan unsur-unsur yang boleh meruntuhkan akhlak, ketenteraman awam dan keselamatan negara,” katanya.

Nik Yusaimi mainan terlarang bernilai RM115,000 itu dipercayai dibuat di China dan Thailand dan dibawa masuk ke Malaysia melalui transaksi dalam talian, dengan harga barangan antara RM70 hingga RM1,000.

“Kementerian khuatir penggunaan alat mainan seks akan menjejaskan moral rakyat Malaysia dan jika tidak dikawal akan membawa kepada kemerosotan nilai moral dan masalah sosial yang lain,” katanya.

Beliau turut menggesa penyedia platform e-dagang bekerjasama dengan kerajaan untuk menghentikan penjualan barangan terlarang dan mereka yang mempunyai maklumat mengenai penjualan dan pengedaran itu boleh menghubungi kementerian di talian 03-80008000.


Takut Jejas Moral Rakyat Malaysia, KDN Rampas 1,000 Alat Mainan Seks 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo