Artikel Terkini

COVID-19 : 10 cara berjimat dari rumah semasa COVID-19


Dengan penularan coronavirus, memang ada antara kita yang resah gelisah.

Tambah lagi kalau kita terpaksa cuti tanpa gaji. Macam mana nak survive kan?

Tok faham sangat kebimbangan korang. Sebab tu Tok bertungku-lumus berikan info terkini dan terbaik khas untuk korang.

Kali ni Tok nak kongsikan ilmu best daripada Tuan Zaidi Ismail tentang cara nak jimat ketika COVID-19 ni. Jemput baca sampai habis.

Dari resah gelisah tak buat apa kat rumah tu lebih baik buat sesuatu untuk menambah baik kewangan kita semasa pelaksanaan perintah kawalan pergerakan ini.

Saya kongsikan 10 cara untuk berjimat semasa krisis ini berlangsung.

Tips Jimat #1 : Masak di rumah dan buat tawaran pada jiran sekeliling

Bagi yang boleh masak di rumah , selain dari jimat belanja sebab tak perlu makan di kedai anda boleh tawarkan perkhidmatan makanan kepada jiran-jiran berdekatan dengan menu yang sama , mungkin ada jiran yang tidak mampu untuk masak sendiri seperti sakit mahupun tiada kemahiran dan mungkin selama ini hanya pandai membeli di kedai sahaja.

Ini bukan sahaja menjimatkan duit dapur malah dapat menambah pendapatan sampingan.

Tips Jimat #2 : Penangguhan bayaran ansuran bank

Sila semak dengan bank anda , kebanyakan bank menawarkan Moratorium. Ianya adalah penangguhan rasmi bayaran ansuran bulanan daripada membayar kepada pihak bank tanpa caj penalti atau denda sempena wabak Covid-19 ini selama 6 bulan.

Simpan wang penjimatan ini bagi tujuan kecemasan kelak. Jangan gunakan wang ini untuk berjoli dan sebagainya.

Tips Jimat #3 : Kitar semula apa yang boleh

Banyak benda yang digunakan dirumah boleh dikitar atau digunakan semula tanpa perlu membeli baru. Ini dapat menjimatkan wang harian kita. Malah kita boleh menjual barangan atau produk yang tidak digunakan.

Tips Jimat #4 : Majlis secara maya

Oleh kerana larangan pergerakan yang sedang dilaksanakan kita boleh buat majlis secara ringkas dan maya daripada menangguhkannya di kemudian hari. Ini akan dapat menjimatkan kos tempat , makanan serta perhiasan selain masa, malah keselamatan tetamu juga turut terjamin.

Tetamu masih boleh “tune in” pada majlis tersebut menggunakn peranti masing-masing melalui internet. Tetamu sudah pasti faham situasi ini.

Tips Jimat #5 : Mengambil Tawaran Murah

Ketika ini banyak tawaran murah untuk produk mahupun perkhidmatan kerana perniaga rasa tertekan dengan semasa, daripada tiada jualan lebih baik dijual pada harga yang murah
untuk melepaskan produk atau perkhidmatan mereka.

Saya sendiri baru sahaja membeli sebuah program penambahbaik perniagaan yang dahulu berharga lebih USD200 tapi kini cuma berharga USD20 sahaja.

Oleh itu saya ingin menawarkan Koleksi Video 7 Cara melangsaikan Hutang & Menambah Harta Dengan Pantas yang dahulunya berharga RM377 pada harga diskaun RM197 sahaja. Potongan harga sebanyak RM180 untuk membantu mereka yang ingin melangsaikan hutang mereka dengan cepat.

Sila klik link di bawah untuk mendapatkan TAWARAN sehingga 1 April sahaja :

Koleksi video langsai hutang

Sila guna kod promo : COVID19 untuk mendapatkan harga istimewa ini segera.

Tips Jimat #6 : Guna Khidmat Dalam Talian

Ini akan menjimatkan masa , kos pengangkutan dan sebagainya. Ada banyak perkhidmatan dalam talian yang setara dengan perkhidmatan biasa ( brick & mortar )

Tips Jimat #7 : Buat sendiri di rumah

Ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan sendiri di rumah seperti membasuh baju tanpa perlu ke dobi , mengemas rumah menggunakan tenaga ahli keluarga sedia ada , buat sabun
sendiri misalnya , spa dirumah dan banyak lagi.

Tips Jimat #8 : Tingkatkan visibility anda

Jika ada seorang peniaga, inilah masanya untuk meningkat visibility anda untuk produk atau perkhidmatan anda lebih mudah dikenali umum. Anda boleh buat produk demo ,
perkongsian dan sebagainya melalui socmed seperti FB , insta LIVE , Youtube dan lain-lain platform samaada melalui Facetime , penulisan , grafik ataupun video.

Kaedah pemasaran seperti ini lebih menjimatkan dari kaedah biasa.

Tips Jimat #9 : Muat turun Apps Percuma

Muat turun apps secara percuma di peranti mudah alih yang memberikan pelbagai produk & perkhidmatan PERCUMA seperti pembelajaran , demonstrasi , kemahiran dan banyak lagi bagi meningkatkan pengetahuan dengan modal rendah.

Tips Jimat #10 : Beli Hartanah dibawah harga pasaran

Bagi yang berani , berilmu dan mempunyai sedikit modal boleh “window shopping” untuk membeli hartanah yang jauh lebih rendah dari harga pasaran. Ini disebabkan oleh tekanan pasaran yang dihadapi oleh pemaju serta individu yang terbeli hartanah pada harga yang mahal. cari Ilmu dahulu sebelum membeli hartanah bagi mengelakkan kerugian.

Itu serba sedikit perkongsian dari saya bagaimana untuk berjimat semasa berada di rumah dalam kita melaksanakan perintah larangan pergerakan yang diumumkan oleh kerajaan. Semua kita semua dilindungi dari mala petaka dan sihat walafiat hendaknya.

Insyaállah.

Sekarang bukan waktu kita berbelanja tak ingat dunia.

Selagi boleh, duit yang ada tu simpan dan belanja bila perlu je. Kita tak boleh jangka bila semua ni akan berakhir.

Yang kita boleh buat adalah ikut arahan Kerajaan sepenuhnya. Social distance. Jangan keluar kalau tak perlu. Jaga kesihatan.

Tok sentiasa doakan yang terbaik untuk korang. Take care and stay safe, okay? #KitaJagaKita



Source link