Artikel Terkini

Huawei: Dulu Jual Suis, Sekarang Gergasi Telekomunikasi Dunia


Sebut sahaja jenama Huawei, pasti kita semua mengenali jenama tersebut kerana ia merupakan satu jenama yang sangat kontroversi buat masa kini.

Huawei yang merupakan sebuah jenama yang kian meningkat naik sejak lima tahun kebelakangan ini dari segi bilangan penjualan telefon sehingga mencabar pemain-pemain utama telefon dunia iaitu Apple dan Samsung.

Tahukah anda bagaimana Huawei bermula?

Jom sama-sama kita baca kisah bagaimana pengasasnya iaitu Ren Zhengfei  yang bersusah-payah membangunkan syarikat ini bersama dengan rakannya sehingga telah mencatatkan pencapaian yang sangat luar biasa.

Lahir Di Zaman Perang

Ren Zhengfei  seorang bekas pesara tentera yang dilahirkan pada tahun 1944 dalam keluarga yang sangat miskin di daerah pedalaman China yang bernama Guizhou yang mana menempatkan masyarakat China yang sangat miskin. Beliau dikatakan bernasib baik kerana dilahirkan dalam keluarga yang mana  ibu bapanya adalah merupakan guru.

Bernasib baik yang dimaksudkan oleh Ren Zhengfei adalah keluarganya mampu memasak menggunakan secubit garam berbanding dengan keluarga yang lain yang tinggal di daerah yang sama, bukanya hidup dalam keadaan yang begitu mewah. Beliau merupakan satu-satu ahli keluarganya yang dapat melanjutkan pengajian ke peringkat universiti.

Beliau yang memasuki Universiti pada tahun 1963 di dalam bidang kejuruteraan awam dan disinilah bermulanya hidupnya yang berhijrah dari kampung halaman. Beliau telah menamatkan pengajian di universiti dan menjadi seorang jurutera awam.

Pada tahun 1974 pada usia 30 tahun, beliau membuat keputusan untuk menyertai tentera Negara China yang pada masa itu merupakan fasa huru-hara kerana China berdepan dengan kekurangan bekalan makanan dan pakaian.

Setelah memasuki anggota tentera kebangsaan China, Ren Zhengfei ditugaskan untuk membangunkan sebuah kilang kimia untuk memproses tekstil  di bahagian timur laut di Daerah Liaoyang bagi menampung kekurangan bekalan yang berlaku di sana.

Kawasan tersebut merupakan sebuah daerah yang terpencil dan sangat sejuk yang mana kesejukannya itu boleh membuat air yang bertakung di dalam bekas boleh beku dalam masa beberapa minit sahaja. Beliau merupakan seorang yang genius di kalangan pekerja di situ dan digelar sebagai Ren-Tech.

Selepas tamat perkhidmatannya dalam pasukan tentera, beliau kemudiannya menyertai dunia pekerjaan yang sebenar. Di antara kerja yang dilakukan olehnya adalah sebagai seorang jurutera di sebuah syarikat minyak.

Malang baginya kerana dia tidak mampu memberi apa yang diiginkan oleh syarikatnya itu dan dia dibuang dari kerja disebabkan industri yang diceburinya itu tidak sesuai dengan kemahiran yang dimilikinya.

Beliau kemudiannya menubuhkan sebuah syarikat yang dikenali sebagai Huawei pada tahun 1987 ketika umurnya berusia 44 tahun dengan bermodalkan $3,000. Beliau juga telah mengajak ramai pelabur untuk melabur bersamanya tetapi semua pelabur tersebut menarik balik duit pelaburan mereka kerana mereka tidak yakin dengan idea yang dikemukakan oleh  Ren.

Sama seperti syarikat gergasi China iaitu Alibaba, Huawei juga ditubuhkan di dalam sebuah apartmen yang kecil. Pada mulanya Huawei menjual suis dan syarikat ini menjadi orang tengah dalam penjualan suis tersebut. Suis itu diambil dari pembekal yang berpengkalan di Hong Kong.

Terbukti Huawei telah berjaya menjual suis tersebut secara komersil. Dengan kejayaan yang dimiliki, syarikat pengeluar telah bertindak memutuskan bekalan suis tersebut kerana mendakwa syarikat Huawei telah mendominasi pasaran.

Oleh kerana pihak pengilang telah menyekat perniagaan Huawei, mereka terpaksa menghasilkan suis mereka sendiri.

Menurut Ren lagi, syarikatnya terpaksa membuat penyelidikan mereka sendiri untuk menghasilkan suis bagi meneruskan perniagaan mereka. Pada masa tersebut mereka hanya berfikir untuk menghasilkan suis yang terbaik untuk pelanggan mereka. Berjaya atau tidak, itu soal yang lain.

Mereka akhirnya berjaya menghasilkan suis yang terbaik dan menjual suis tersebut di bawah harga pasaran, iaitu satu pertiga lebih murah daripada pesaing mereka yang lain. Itulah titik  permulaan yang dilakukan oleh Huawei untuk mengorak langkah kejayaan yang lebih besar.

Kini Syarikat Huawei lupakan syarikat gergasi di dalam penghasilan barang yang berkaitan dengan telekomunikasi. Banyak negara di Eropah dan Amerika Syarikat menggunakan peralatan yang dihasilkan oleh Huawei dalam sistem telekomunikasi mereka.

Selain daripada berjaya dengan cemerlang di peringkat antarabangsa, syarikat ini juga terkenal dengan kontroversi yang melibatkan negara Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat telah menuduh Huawei mengintip rakyat negara tersebut dengan menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh mereka.Walaupun tiada bukti yang kukuh untuk menyabitkan kesalahan tersebut, Amerika Syarikat tetap menuduh Syarikat Huawei malah turut mempengaruhi sekutu mereka untuk memulaukan produk keluaran Huawei.

Kemuncak krisis ini adalah pada tahun lepas apabila Google terpaksa memutuskan kerjasama dengan Huawei atas desakan kerajaan Amerika Syarikat berhubungan dengan teknologi 5G.

Selain daripada Google, Syarikat Microsoft juga telah memutuskan segala hubungan perdagangan di antara mereka atas desakan kerajaan Amerika Syarikat yang diketuai oleh Presiden Donald Trump.

Ini telah memaksa syarikat Huawei untuk membangunkan perisian mereka sendiri dan tidak bergantung sepenuhnya kepada Google untuk pembagunan telefon pintar yang akan datang.

Kini syarikat Huawei adalah peneraju utama teknologi 5G. Walaupun telah disekat dari pelbagai arah oleh kerajaan Amerika Syarikat, Huawei tetap terus maju dengan teknologi yang dibangunkannya sendiri.

Sumber Rujukan:Source link