Artikel Terkini

Jangan sewenangnya dedah nombor akaun di laman sosial



TINDAKAN sesetengah individu yang mendedahkan nombor akaun di laman sosial menerima teguran beberapa pihak.

Nombor akaun dimuat naik ke Twitter sebagai ‘jenaka normal baharu’ sempena Hari Raya Aidilfitri, memandangkan aktiviti ziarah tidak dibenarkan sekali gus tidak membolehkan pemberian dan penerimaan duit raya seperti biasa.

Namun perkara itu dianggap tidak selamat oleh beberapa individu termasuk mereka yang arif dalam bidang tadbir urus internet dan keselamatan siber.

Seorang pengguna Twitter, Aisyah Shakirah Suhaidi, memuat naik satu thread memberi peringatan kepada orang ramai agar tidak sewenang-wenangnya berkongsi maklumat akaun di laman sosial.

“Ia mungkin kelihatan tidak berbahaya, tetapi apabila anda berkongsi maklumat akaun bank anda secara terbuka, anda menghadapi risiko penipuan, terutamanya melalui pancingan data.

“Lebih teruk lagi jika anda juga memaparkan data peribadi lain seperti nombor telefon peribadi, alamat e-mel dan sebagainya,” tulisnya.

Aisyah yang merupakan Pengurus Penglibatan Komuniti Serantau (Asia Pasifik) di Internet Society memaklumkan, perkara itu membolehkan penjenayah mengambil maklumat mangsa dan memudahkan penyamaran.

“Penjenayah kemudian dapat menyamar sebagai anda, dan juga mungkin mendapat akses ke akaun bank anda, termasuk melalui perbankan Internet,” jelasnya.

Seorang jurutera, Omar Mokhtar pula berpendapat, biarpun mendedahkan nombor akaun mungkin tidak memberi kesan buruk secara langsung, namun maklumat itu tetap boleh dimanipulasi pihak tidak bertanggungjawab.

“Katakan anda kongsi nombor akaun Maybank, sekarang scammer dah tahu nama penuh dan anda guna Maybank.

“Yang tinggal sekarang adalah untuk dapatkan maklumat seperti emel, nombor IC, alamat dan lain-lain bagi membolehkan mereka jalankan Social Engineering (SE) lebih mendalam.

“Di Malaysia ni data breach bersepah-sepah, kau dan aku mungkin sebahagian dari breach tersebut. Tapi itulah ramai tak sedar atau langsung tak nak ambik tahu.

“Beri nombor akaun bank kepada orang tertentu saja, janganlah siarkan pada umum.

“Setiap inci maklumat anda sebenarnya berguna untuk scammer, sebab bila scammer tu boleh beritahu maklumat anda dengan tepat dan terperinci, lebih tinggi peluang anda terpedaya,” tulisnya di Twitter.





Source link