Artikel Terkini

Keluarga Rothschild Yang Paling Berkuasa Di Dunia, Siapakah Mereka Sebenarnya?


Sekiranya kita suka membaca perkara-perkara berkaitan hal dunia dan kewangan, sudah pasti kita pernah mendengar nama Rothschild. Mereka merupakan sebuah keluarga yang amat berkuasa dan di antara yang terkaya di dunia.

Dengar sahaja nama Rothschild, sudah pasti kita terbayangkan lambang kekayaan. Namun, di sebalik kekayaan dan kekuasaan keluarga ini, terdapat beberapa konspirasi yang sering digembar-gemburkan.

Di antara konspirasi yang dimaksudkan adalah mereka mengawal sistem kewangan antarabangsa, menjadi ketua organisasi rahsia seperti Illuminati dan juga kemungkinan besar terlibat dalam kehilangan pesawat MH370. 

Sejarah Keluarga Rothschild

Pada abad ke-18, seorang lelaki Jerman Yahudi bernama Mayer Amchel Rothschild yang bekerja sebagai ‘Court Jew’ merupakan seorang yang berkedudukan tinggi dalam institusi perbankan. Beliau menguruskan kewangan dan pinjaman dalam kalangan bangsawan pada ketika itu.

Biarpun riba adalah haram menurut Bible, beliau tiada sekatan untuk melakukan transaksi kerjayanya dengan menggunakan konsep riba. Oleh itu, dengan pantas beliau dapat mengumpul kekayaan yang amat luar biasa.

Mayer Rothschild telah berkahwin dengan anak perempuan Court Jew yang lain dan mereka dikurniakan 5 anak. Dengan keluarga yang bertambah besar, mereka menikahkan anak-anak mereka dengan sepupu sepapat sahaja demi melindungi kekayaan keluarga.

5 anak lelaki mereka kemudian menguruskan industri perbankan yang telah mereka tubuhkan di negara utama Eropah iaitu Itali, Jerman, Australia, Britain dan Perancis.

Dengan adanya keluarga dan harta kekayaan yang luas ini, ahli keluarga Rothschild ini mula mengorak langkah dengan berkhidmat sebagai banker di negara-negara Eropah.

Mereka juga menyalurkan dana untuk konflik besar seperti Revolusi Perancis, Perang Napoleon, Pembinaan Terusan Suez, menyelamatkan Bank England daripada bankrap dan banyak lagi.

7 Fakta Menarik Rothschild Family

1. Rothschild dikatakan terlibat dalam konflik ‘New World Order’, salah satu konspirasi Yahudi seperti yang dipercayai ramai.

2. Rothschild Group adalah sebuah institusi bank pelaburan yang menekankan konsep pinjaman kepada bangsawan, bank serta menjalankan transaksi berasaskan riba.

3. Keseluruhan wang milik mereka dianggarkan $1 – $2 quadrilion, namun ianya dibahagi-bahagikan di kalangan keluarga mereka, sebab itulah nama Rothschild tidak ditemui di dalam senarai orang terkaya Forbes.

4. Mereka adalah generasi yahudi yang telah wujud sejak dahulu lagi di mana telah menyalurkan wang untuk bank-bank di negara barat.

5. Kes konspirasi yang dikaitkan dengan mereka masih tidak mempunyai bukti kukuh, tetapi kebanyakannya mempunyai kaitan dengan mereka.

6. Rothschild juga membantu pembinaan negara baru seperti Belgium.

7. Ahli keluarga Rothschild yang paling berjaya kini adalah Benjamin De Rothschild yang menduduki tangga ke-1349 orang terkaya 2019 mengikut rekod Forbes.

Sumber Rujukan:

Ada Pejabat Di Kuala Lumpur Dan Negara Asean Lain

Sumber: Rotshchild & Co

Nampaknya mereka mempunyai pejabat di Kuala Lumpur dan beberapa negara Asean yang lain seperti Singapura, Indonesia, Vietnam dan Filipina.Source link