Artikel Terkini

Lim Oon Kuin, Bilionaire Minyak Singapura Isytihar Muflis Disebabkan Krisis Harga Minyak Mentah Dunia


Kesan kejatuhan harga minyak bukan sahaja menyebabkan negara pengeluar minyak mentah dunia garu kepala tetapi ia juga menjejaskan negara yang berurusan secara langsung dengan komoditi tersebut.

Pada awal minggu lepas, kita dikejutkan dengan kejatuhan yang tidak pernah berlaku di dalam sejarah negara Amerika Syarikat apabila minyak mentah didagangkan pada nilai negatif. Boleh baca kisahnya dalam Bangun Pagi, Harga Minyak Mentah Dunia Dah Negatif!

Kesan daripada peristiwa tersebut, banyak negara pengeluar minyak mengelami kesan langsung. Kini pengusaha yang menjalankan perdangangan minyak mentah juga turut menjadi mangsa.

Salah seorang daripadanya adalah bilionaire dari negara jiran kita Singapura yang bernama Lim Oon Kuin. Beliau telah menghadapi masalah ini apabila syarikatnya Hin Leong Trading telah mengalami masalah untuk membayar pinjaman hutang bank.

Syarikatnya itu merupakan di antara syarikat pegumpulan minyak mentah yang terbesar di Singapura dan yang ke-16 terbesar di dunia. Lim Oon Kuin mengasaskan syarikat itu pada era 1960-an ketika beliau berusia 20-an yang diberi nama Hin Leong Trading yang bermaksud “kekayaan” di dalam bahasa Cina.

Lim Oon Kuin merupakan imigiran yang berasal dari Fujian, China. Pada permulaannya, beliau hanya membekalkan minyak kepada nelayan-nelayan kecil di kawasan sekitar. Dari situ beliau mula belajar cara perdangangan minyak yang betul dan telah mengembangkan perniagaan syarikatnya.

Tahun demi tahun perniagaan semakin maju dan pada penghujung tahun 1960-an, syarikatnya telah membeli kapal penyimpanan minyak yang pertama. Perniagaannya makin berkembang dari tahun ke tahun dan menjadikan syarikatnya itu  bernilai berbilion dollar.

Kemuncak kejayaan syarikat Hin Leong Trading adalah apabila memiliki sebanyak 130 kapal penyimpanan minyak di Singapura.

Kini syarikat tersebut telah diisytiharkan muflis dan tidak mampu untuk membayar hutang perniagaan mereka. Ianya disebabkan harga minyak mentah dunia yang telah menjunam dengan begitu teruk apabila Covid -19 menular ke seluruh dunia.

Perang harga di antara Rusia dan negara OPEC pada bulan lalu merupakan pencetus kepada krisis ini. Lim Oon Kuin yang melakukan pertaruhan terhadap minyak mentah seperti tahun-tahun yang sebelumnya dan tidak menyangka bahawa pada tahun ini, gelombang pandemik ini terlalu besar untuk dihadapi oleh syarikatnya.

Beliau menjangkakan Covid -19 yang melanda China pada awal tahun ini dapat dikawal dan tidak merebak ke seluruh dunia.

Sangkaan yang dibuat itu ternyata meleset apabila harga minyak mula jatuh menjunam dengan begitu teruk. Wabak pandemik ini ternyata telah menghancurkan hampir keseluruhan ekonomi dunia.

Lim Oon Kuin yang menghadapi masalah apabila pihak bank telah meminta pembayaran balik pinjaman yang dilakukan oleh syarikatnya. Disebabkan krisis minyak mentah dunia yang kini meruncing, beliau terpaksa meminta penangguhan bayaran selama 6 bulan bagi mengurangkan beban yang ditanggung oleh syarikatnya itu.

Beliau yang terpaksa meletakan jawatan dari syarikat tersebut akibat daripada tekanan dalaman yang dihadapi. Syarikat itu dipercayai memiliki hutang sebanyak $3.85 bilion daripada 23 peminjam, termasuklah pelbagai bank antarabangsa seperti HSBC, Societe Generale, Standard Chartered dan Deutsche Bank.

Kini hutang syarikatnya telah melebihi kadar aset yang dimiliki kerana kebanyakan minyak yang berada di dalam simpanannya hanya mampu dijual dengan harga di bawah pasaran.

Lim Oon Kuin yang terpaksa isytihar muflis kerana keputusan untuk mendapat moratorium untuk tempoh 6 bulan, namun pihak bank hanya memberi tempoh selama satu bulan kepada beliau untuk menjelaskan hutang yang dimiliki oleh syarikatnya itu.

Sumber Rujukan:

Nak tahu kisah disebalik harga minyak negatif, kena baca 4 Sebab Mengapa Minyak Mentah WTI Menjadi Serendah Negatif $40 USD Setong.Source link