Artikel Terkini

Lima Tumpuan Utama Pelabur Dalam dan Luar Negara Minggu Ini (8-12 Julai 2019)


Pasaran Wall Street ditutup lebih rendah pada akhir dagangan minggu lalu berikutan kerugian yang dicatatkan oleh kaunter-kaunter kesihatan dan barangan pengguna. Pada penutupan hari Jumaat, Dow Jones Industrial Average (DJIA) susut 0.16%, S&P 500 jatuh 0.18% manakala Nasdaq pula ditutup 0.10% lebih rendah.

Kejatuhan di Wall Street berlaku selepas laporan data pekerjaan Amerika Syarikat (AS) Non-Farm Payroll (NFP) yang memberangsangkan. Data NFP yang dikeluarkan pada pukul 8.30 malam adalah di luar jangkaan pelabur, apabila merekodkan bacaan yang baik dengan tambahan pekerjaan di Amerika Syarikat melebihi jangkaan penganalisa.

Satu lagi data pekerjaan yang menjadi tumpuan Federal Reserve (The Fed) iaitu purata gaji per jam (Average Hourly Earnings) pula melebihi daripada jangkaan sekaligus mengurangkan potensi untuk The Fed menurunkan kadar faedah pada mesyuarat bulan ini.

Harapan yang
kian pudar untuk Fed menurunkan kadar faedahnya sekaligus memangkin kenaikan
Dolar AS dan memberi tekanan kepada emas.

Selepas laporan data NFP, pasaran hadapan menunjukkan
potensi penurunan kadar faedah berkurang sebanyak 50% kepada 25 mata asas
daripada 50 mata asas sebelum ini.

Dalam pasaran domestik, Bank Negara Malaysia (BNM) akan bermesyuarat pada hari Selasa (9 Julai 2019) bagi menetapkan dasar monetari semasa di Malaysia.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global dan tempatan pada minggu ini.

1. Rundingan Amerika Syarikat dan China Disambung

Isu perang perdagangan di antara AS-China kurang menimbulkan ketidaktentuan buat masa ini, apabila Presiden Donald Trump dan Presiden Xi Jinping bersetuju untuk menyambung rundingan pada minggu lalu. Hal ini sekaligus telah memangkin pasaran saham Wall Street ke paras tertinggi pada pertengahan minggu lalu.

Untuk saham meneruskan momentum kenaikannya, para pelabur memerlukan lebih banyak rangsangan kewangan untuk terus membeli saham. Oleh itu, mereka dilihat sedang menunggu pemotongan kadar faedah dan Wall Street dijangka tertekan dari paras tertinggi jika kadar faedah dikekalkan dalam mesyuarat The Fed bulan ini.

Perlunya perkembangan yang lebih positif dalam rundingan di antara AS-China untuk saham Wall Street mengekalkan kedudukannya di paras tertinggi. Sudah tentu apa yang berlaku di dalam pasaran saham Amerika Syarikat akan mempengaruhi pasaran-pasaran lain di seluruh dunia.

2. Keterangan Powell di Kongres Amerika Syarikat

Di antara peristiwa yang akan menjadi tumpuan pelabur pada minggu ini adalah pada hari Rabu (10 Julai 2019) di mana Pengerusi The Fed, Jerome Powell akan memberi keterangan di House of Representative di Kongres Amerika Syarikat. Ini adalah keterangan setiap enam bulan sekali oleh Pengerusi The Fed yang akan berhadapan dengan soalan-soalan daripada Majlis Perkhidmatan Kewangan.

Sejak akhir-akhir ini, Presiden Trump sering mengkritik Pengerusi The Fed yang dipilih beliau sendiri kerana kurang memberi rangsangan kepada pasaran. The Fed di bawah Powell kekal bebas dan tidak mudah terpengaruh dengan politik yang menekan mereka agar meloggarkan dasar monetari.

Walaubagaimanapun, pendirian The Fed bakal terganggu kerana terdapat ura-ura White House ingin melantik dua orang ahli baru The Fed yang dikatakan ‘super dovish’.

3. Data Perdagangan China

Data perdagangan China bagi bulan Jun akan dikeluarkan pada hari Jumaat (12 Julai 2019) yang dapat menunjukkan beberapa isyarat tentang keadaan semasa perdagangan global selepas pertelagahan di antara AS-China dalam sektor teknologi baru-baru ini.

Selain daripada itu, bacaan pelaburan, pemberian pinjaman oleh bank dan data jualan runcit; juga akan dikeluarkan pada minggu ini.

4. Penetapan Dasar Monetari Bank Negara Malaysia (BNM)

Menurut tinjauan yang dijalankan oleh agensi berita Bloomberg, BNM dijangka akan mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada paras 3%. BNM sebelum ini telah memotong OPR sebanyak 25 mata asas daripada 3.25% pada 7 Mei 2019, iaitu penurunan pertama sejak Julai 2016.

Dalam
kenyataan rasmi yang disampaikan pada Mei, BNM menyatakan risiko dan
ketidaktentuan dari luar negara, ketegangan perdagangan dan keadaan di dalam
negara telah menyebabkan kelemahan dalam sektor berkaitan komoditi.

BNM pada bulan Mac yang lalu telah menurunkan jangkaan terhadap pertumbuhan ekonomi pada tahun ini di antara 4.3% dan 4.8%, daripada 4.9% berikutan jangkaan terhadap kejatuhan eksport. Data eksport pada minggu lalu menunjukkan bacaan eksport pada Mei kekal berkembang pada kadar 2.5% secara tahunan, namun jauh meleset daripada jangkaan Reuters sebanyak 3.6%.

5. Laporan Kewangan Digi Suku Kedua 2019

Syarikat telekomunikasi Digi.Com Berhad dijangka akan mengumumkan kedudukan kewangannya untuk suku kedua 2019 pada hari Jumaat (12 Julai 2019). Ia akan diperhatikan secara teliti oleh pelabur selepas pesaingnya Axiata Group Berhad cuba untuk bergabung dengan pemegang saham terbesar Digi iaitu Telenor Group.

Penggabungan kedua-dua entiti itu akan menjadikan ia sebuah entiti telekomunikasi terbesar di Malaysia. Digi pada suku pertama tahun ini bermula dengan lemah apabila keuntungan bersihnya jatuh sebanyak 11.6% kepada RM341.5 juta.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Komen

komen

Source link