Artikel Terkini

Lindungi Wang Anda Seperti Seorang Fund Manager


Ini adalah ‘open secret’ bagi sebuah entiti yang bergelar Fund Manager (FM). Entiti ini adalah golongan kapitalis oportunistik yang paling tegar menggunakan dan memerah hasil menggunakan teknik ‘Other Peoples Money’ (OPM).

Anda mungkin salah seorang daripada ‘other people’ yang dimaksudkan tersebut. Jadi jom ambil tahu bagaimana wang kita diurus, dan cara untuk melindungi wang kita seperti seorang FM.

Modal Yang ‘Idle’ Adalah Tidak Ideal

Sebaik sahaja terima dana daripada pelabur, FM tak akan buang masa dan akan terus ligat ‘mengerjakan’ dana tersebut.

Tapi FM tak boleh gelojoh dapat duit terus ‘ALL-IN’!

Perlu buat analisa, alokasi aset, dan segala macam S.O.P. Jadi akan ada selang masa yang dana tadi tak terusik. Bila dah dibeli sesuatu sekuriti pun, ada lagi tempoh masa sebelum membuat bayaran settlement. (contohnya T+2 untuk saham)

Cash Reserve

Peluang untuk membeli sesuatu sekuriti berpotensi pada harga terbaik boleh muncul dalam sekelip mata dan berlalu pergi dalam sekelip mata juga. Ini adalah salah satu sebab mengapa FM perlu ada cash reserve.

Cash reserve yang dibiar idle sementera menunggu peluang muncul juga adalah tak ideal.

Lindungi Modal Daripada Hakisan Inflasi

Dalam
kepala FM dah terpahat mantra ‘Money Never Sleeps’. Kalau tak dibimbing ke
jalan kebaikan, tengah-tengah malam ia akan menyelinap keluar ikut tingkap dan
bergaul dengan si inflasi, lantas melunturkan harga diri!

FM biasanya akan meletakkan modal idle atau cash reserve tadi di ‘Short Term Money Market’ (STMM). Dana boleh di‘park’ di STMM sesingkat 1 hari sehingga 1 tahun.

Dana RM10 juta contohnya, dengan placement STMM pada kadar 3% setahun, akan terima sekitar RM820.00 sehari! Jika dana tadi dibiar begitu sahaja, jumlah tersebut akan dianggap ‘lost opportunity cost’.

Apakah Modal Idle Bagi Anda?

Anda ada simpanan kecemasan 3 bulan atau 6 bulan gaji kan? Wang tersebut mungkin anda simpan dalam akaun simpanan bank, dalam peti besi, bawah tilam atau sebagainya.

Simpanan begini tak beri apa-apa pulangan, atau pun pulangannya tak melindungi kita daripada inflasi.

Relevankah Untuk Ambil Kira ‘Lost Opportunity Cost’?

Jumlah yang terlibat mungkin tak signifikan, jadi tak mengapa kalau anda jawab tidak. Tapi elok juga kalau kita bercita-cita semoga satu hari nanti kita bakal urus dana peribadi sebanyak RM100,000.00 atau RM1 juta atau lebih.

Sebagai seorang Muslim pula, jom kita berazam untuk menjadi pembayar zakat harta/simpanan yang bukan biasa-biasa.

Oleh itu pengurusan oppurtunity cost eloklah dimulakan daripada sekecil-kecil modal. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Bagaimana Caranya? Kita Bukannya Ada Akses Kepada STMM

Senang je, letakkan modal idle anda di Fixed Deposit. Atau untuk pilihan patuh shariah dipanggil Fixed Deposit-i atau Term Deposit.

Baca selanjutnya: http://www.majalahlabur.com/pelaburan/kelebihan-dan-kelemahan-simpanan-fixed-deposit/

Kalau ada akaun Maybank, anda boleh letakkan FD/FD-i semudah beberapa klik di portal Maybank2U. Tak perlu daftar, tak perlu isi borang.

Beberapa bank tempatan lain juga ada sediakan kemudahan ini secara online. Dengan pulangan sekitar 3% setahun, ia pastinya lebih baik daripada wang dibiarkan tidur di bawah bantal!

Trading Deposit

Ada lagi satu cara, iaitu dengan meletakkan trading deposit di trust account broker. Tak ramai yang tahu tentang ini.

Trading deposit di trust account broker ada yang memberikan pulangan faedah sehingga 2.70% setahun. Maknanya dengan hanya depositkan wang, tanpa melakukan sebarang trade, kita akan terima pulangan lebih baik daripada menyimpannya di dalam akaun simpanan biasa.

Kiraan faedah biasanya menggunakan ‘day rest’, iaitu kiraan daripada purata baki harian. Jadi kita boleh withdraw duit kita pada bila-bila masa, faedah tetap diterima daripada tempoh wang tersimpan di dalam akaun.

Deposit ini juga boleh berfungsi sebagai ‘Cash Reserve’ seperti amalan FM. Jadi, kita dalam keadaan bersedia dengan ‘Trading Limit’ yang membolehkan kita segera menyambar peluang yang muncul.

Tapi pilihan patuh shariah mungkin agak terhad. Anda perlu ‘shop around’ untuk cari broker Islamik yang ada ciri-ciri ini.

Sekarang anda dah tau, bolehlah cuba amalkan. Tapi jangan beritahu sesiapa ya. Ini rahsia di antara kita.

Ditulis oleh Izzudeen Razali. Penulis merupakan seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan aset dan dana di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Komen

komen

Source link