Artikel Terkini

‘Melepaskan’ 10% Saham NIKE, Lelaki Ini Mengaku Menyesal


Pernahkah kita melakukan satu kesilapan dalam hidup yang takkan berakhir penyesalannya? Kalau ianya sesuatu yang remeh, mungkin tak begitu terasa sakitnya. Namun, jika salah membuat keputusan yang besar, ia bakal mempengaruhi kehidupan kita pada masa akan datang.

Seorang pemain bola keranjang yang hebat dan terkenal satu ketika dulu adalah Spencer Haywood. Beliau memegang rekod NBA All-Star sebanyak 4 kali dan pernah memenangi pingat emas sukan Olimpik pada tahun 1986. 

Beliau menjadi bualan ramai apabila bermain untuk kelab LA Lakers dan dengarnya pernah berkahwin dengan seorang supermodel yang cantik.

Keputusan Paling
Baik Dan Buruk Pernah Dilakukan

Boleh dikatakan menjalani kehidupan yang sangat best, serba lengkap dan dicemburui ramai. Dalam satu temubual, beliau ditanya beberapa soalan.

Apakah keputusan paling baik yang pernah beliau buat?

Spencer Haywood menjawab beliau berjaya berhenti daripada ketagihan kokain yang dihadapinya selama ini.

Kemudian, beliau ditanya pula apakah keputusan buruk yang beliau buat, jawapannya sangat mengejutkan.

Pada suatu ketika Phil Knight, pengasas NIKE pernah datang berunding untuk menawarkan dirinya sebagai duta NIKE. Sebagai balasan beliau boleh memilih untuk mendapatkan USD100,000 atau 10% saham syarikat NIKE. Haywood memilih USD100,000 seperti yang dicadangkan pengurusnya.

Syarikat NIKE
Sekarang Bukan Seperti Dulu Lagi

Pada hari ini, NIKE adalah salah sebuah syarikat sukan yang besar, berjenama dan sangat berharga di dunia. Nilai syarikat NIKE dianggarkan dalam $86 bilion USD.  Sememangnya siapa pemegang saham daripada dulu sampai sekarang, turut menjadi bilionaire jika setia dengan syarikat ini.

Seandainya Haywood memilih untuk bekerjasama sebagai pemegang saham 10% Nike, beliau sekarang bernilai $8.6 bilion USD.

Namun apakan daya, kita tak mampu nak meramal masa depan.

Walaupun itu adalah kesilapan terburuk yang pernah beliau lakukan, beliau tidak sesekali membiarkan hal itu mengganggu dirinya. Katanya, “Kesedihan akan memakan anda. Just let it go.”

Orang kita kata, move on! Masih banyak lagi peluang lain di luar sana.

Kesimpulannya, dalam setiap keputusan yang harus kita pilih, fikirkanlah kesan untuk jangka masa pendek dan panjang. Jangan sesekali assume akan kejayaan seseorang atau sesebuah syarikat berdasarkan pandangan kasar kita.

Mana tahu suatu hari nanti, kita pula bakal menjadi bilionaire dengan menjadi pemegang saham syarikat.

Sumber RujukanKisahBenar2U

Komen

komen

Source link