Artikel Terkini

Mercedes Menguasai Pasaran Kenderaan Mewah Dunia Termasuk Di Malaysia Pada Tahun Lepas


Segmen kenderaan mewah merupakan segmen yang penting di dalam industi automotif terutamanya bagi pelanggan yang mempunyai status tinggi dalam masyarakat.

Jenama yang tidak asing lagi bagi dunia automotif adalah jenama kenderaan dari Jerman yang terdiri daripada pengeluar kenderaan mewah yang menjadi pilihan orang ramai.

Tiga pemain utama jenama kenderaan dari Jerman adalah Mercedes-Benz, BMW dan juga Audi yang menguasai hampir 80% pasaran dunia. Di antara ketiga buah jenama tersebut, hanya BMW dan Mercedes-Benz sahaja yang terkedepan memegang pasaran segmen kenderaan mewah di dunia.

Kedua-dua syarikat ini merupakan pilihan orang ramai bagi segmen kenderaan mewah di dunia. Jika sebelum ini, syarikat BMW telah berjaya mendominasi pasaran segmen kenderaan mewah untuk sekian lama dan mengelarkan kenderaan keluaran mereka dengan jolokan Ultimate Driving Machine. Namun, kini BMW tidak lagi boleh mendabik dada dengan gelaran tersebut.

Syarikat Daimler melalui kenderaan Mercedes-Benz telah berjaya mengambil pasaran segmen kenderaan mewah daripada BMW sejak tahun 2016 lagi. Syarikat Daimler di bawah pengurusan Dr. Dieter Zetsche telah memberi saingan yang hebat kepada BMW dan segala strategi perancangan yang dilakukan oleh beliau telah membuahkan hasil.

Di anatara strategi yang digunapakai oleh Daimler adalah dengan mengeluarkan pelbagai jenis model baru yang mengikut citarasa seperti disasarkan kepada golongan muda. Daimler juga mempelbagaikan pilihan harga untuk model yang baru.

Selain itu juga,kepuasan pelanggan amat dititikberatkan bagi menjaga reputasi jenama Mercedes-Benz.

BMW di bawah pengurusan Harald Krueger pula dilihat hilang arah tujuan terhadap perkembangan Syarikat BMW. Beliau yang dilihat tidak membawa perubahan yang drastik terhadap perkembangan jualan kenderaan BMW dan hanya bahagian pengeluaran motosikal sahaja yang memberi keuntungan kepada syarikat.

Beliau yang mula menjawat jawatan sebagai CEO untuk BMW pada tahun 2015 dan bermulalah era kejatuhan BMW di dalam persaingan pasaran kenderaan mewah. Ketika Krueger memegang jawatan sebagai CEO Syarikat BMW, harga saham BMW didagangkan pada harga €102.50 untuk satu unit dan kini harga untuk saham syarikat tersebut adalah €66.84 (Ketika beliau meletak jawatan sebagai CEO)

Selain itu juga, BMW telah  didenda oleh makahamah di bawah undang–undang antitrust law yang membawa kerugian sebanyak €1.4 billion kepada BMW pada tahun lepas.

Persaingan dengan pengeluar kereta elektrik dari Tesla, BMW juga dilihat sukar untuk memecah dominasi dan ketinggalan jauh di belakang. Di bawah pengurusan Krueger, BMW dilihat tidak begitu agresif dalam menghasilkan kenderaan elektrik.

Syarikat Daimler pula yang dilihat semakin ke hadapan dalam menjaga segmen pelanggan mereka.

Dr. Dieter bermula sebagai seorang jurutera di syarikat tersebut pada tahun 1970-an dan mempunyai pengetahuan yang luas di dalam bidang kejuruteraan dan membolehkannya memahami kehendak orang ramai mengenai kenderaan.

Beliau juga merupakan tiga tokoh besar didalam industri automotif dunia yang lama memagang jawatan sebagai CEO syarikat kenderaan selepas Carlos Ghosn yang menjadi CEO untuk Nissan dan Sergio Marchionne dari Fiat.

Apa yang unik mengenai tiga ikon automotif ini adalah hanya Dr. Dieter sahaja yang masih menonjol dan bersara pada tahun lepas sedangkan Carlos telah mengalami skandal pecah amanah yang menyelubungi dirinya manakala Sergio telah meninggal dunia pada tahun 2018.

Dengan kejayaan yang dibawa oleh Daimler di seluruh duniai, Malaysia juga tidak terkecuali menerima perkembangan positif pasaran kereta mewah. Syarikat tersebut berjaya mengusai pasaran kenderaan mewah pada tahun lepas meninggalkan pesaing mereka termasuk BMW.

Rakyat Malaysia yang gemar akan pembaharuan yang dibawa oleh syarikat tersebut dan menyumbang kepada peningkatan jualan kereta Mercedes-Benz di dalam segmen pasaran mewah. Adakah anda bakal menjadi penyumbang kepada jualan kereta Mercedes-Benz tahun ini?

Untuk bacaan yang menarik mengenai model turbo Mercedes-Benz, klik di sini.

Sumber Rujukan:Source link