Artikel Terkini

Microsoft Tewaskan Amazon Dalam Penganugerahan Kontrak Pertahanan Bernilai $10 Bilion


Simpanan awam ( cloud stroge) merupakan teknologi simpanan maklumat yang kini meluas digunakan oleh pelbagai pihak dari syarikat yang besar sehingga kegunaan persendirian. Ramai yang menggunakan teknologi ini bagi memudahkan kerja urusan harian mereka.

Di antara syarikat yang popular menyediakan perkhidmatan menyimpan data melalui simpanan awan adalah Amazon, Microsoft, IBM, Oracle dan Google.

Kedua perkhidmatan simpanan awan yang dibangunkan oleh syarikat ini merupakan yang terbaik di dunia

Baru-baru ini, Microsoft telah berjaya memenagi kontrak bernilai $10 billion daripada kerajaan Amerika Syarikat di dalam bidang pertahanan yang mana kerajaan Amerika Syarikat didalam proses memodenkan  sistem simpanan data untuk ketenteraan negara mereka.

Projek ini diberi nama JEDI yang menjadi singkatan kepada Joint Enterprise Defense Infrastructure. Projek ini adalah bertujuan untuk memindah semua data berkaitan ketenteraan yang disimpan secara manual kepada peyimpanan awam.Kontrak ini yang dijangka mengambil masa selama 10 tahun.

Sebanyak 4 syarikat yang berstatus blue chip telah membida untuk memenangi kontrak ini pada tahun lepas. Google dari awal lagi telah menarik diri kerana bertentangan dengan prinsip perniagaan yang dilakukan oleh syarikat tersebut. Google tidak akan bekerjasama dengan mana-mana pihak bagi membangunkan teknologi melibatkan ketenteraan.

Nasib kurang baik menyebelahi Syarikat Oracle dan IBM kerana kedua syarikat tersebut telah disingkirkan daripada senarai pendek untuk memenangi kontrak yang diumumkan oleh pihak Pentagon. Oracle merupakan sebuah  syarikat yang diasaskan oleh Larry Ellison pada tahun 1970-an dan merupakan antara syarikat terawal di dunia yang membangunkan sistem database untuk pelanggan mereka. Berbeza dengan syarikat yang lain mana baru sahaja menyertai segmen perniagaan perkhidmatan menyediakan database untuk pelanggan.

IBM pula merupakan syarikat komputer gergasi dunia pada dekad 1970-an hingga 80-an yang merupakan pengeluar komputer terbesar. Malang bagi kedua-dua syarikat ini kerana sistem simpanan awam mereka tidak memenuhi syarat yang dikendaki oleh pihak Pentagon.

Kedua-duanya telah dikeluarkan daripada senarai yang layak membida sejak bulan April lagi dan menyebabkan hanya dua sahaja syarikat yang yang saling bersaing untuk mendapatkan kontrak ini iaitu Amazon dan Microsoft. Larry Elison telah menyelar pentadbiran Donald Trump kerana  membenarkan Amazon memasuki senarai pembida terakhir untuk projek tersebut.

Larry Ellison yang sebelum ini menyatakan pihak Amazon menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Syarikat Oracle dalam perkhidmatan yang simpanan awam yang dimiliki oleh Amazon. Amazon telah membeli data maklumat yang dimiliki oleh Oracle dalam sistem Amazon Web Services mereka.

Dengan peanugerahan kontrak kepada Microsoft, ia dapat memberi kepercayaan yang tinggi kepada teknologi yang dibangunkan oleh Microsoft

Dengan pengguman oleh pihak Pentagon yang menganugerahkan kontrak JEDI kepada Microsoft, ia amat mengejutkan semua pihak terutamanya Amazon. Ramai yang percaya bahawa Amazon merupakan calon yang paling layak untuk menerima kontrak tersebut berbanding dengan Microsoft kerana beberapa faktor.

Faktor yang pertama adalah kerana Syarikat Amazon merupakan syarikat yang menguasai pasaran dalam perkhidmatan penyimpanan awan. Amazon telah menguasai hampir 47% pasaran dunia manakala Microsoft hanya menguasai 16% sahaja.

Donald Trump dipercayai tidak begitu menyukai Jeff Bezos di atas beberapa faktor

Faktor kedua pula, simpanan awan Amazon telah digunakan oleh pihak CIA sejak tahun tahun 2013 lagi. Pihak penganalisis luar berpendapat bahawa peluang untuk Amazon bekerjasama dengan pihak kerajaan untuk kali kedua begitu cerah, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Spekulasi bertiup kencang mengatakan bahawa pentadbiran Donald Trump tidak begitu mesra dengan pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos. Ini kerana Jeff Bezos merupakan pemilik syarikat surat khabar yang berpengaruh di Amerika Syarikat iaitu Washington Post.

Trump mendakwa Washington Post merupakan salah satu akhbar yang giat memperomosikan fake news semasa kempen Presiden dijalankan di negara tersebut. Donald Trump juga tidak begitu gemar dengan model perniagaan yang dijalankan oleh pihak Amazon, kerana mereka tidak membayar cukai secara sah kepada kerajaan persekutuan.

Untuk bacaan lanjut bagaimana Syarikat Amazon mengelak dari membayar cukai secara sah, klik di sini.

Dengan sebab yang demikian, Amazon tidak berjaya mendapat kontrak untuk projek kali ini. Dengan pengumuman daripada kerajaan Amerika Syrikat tersebut, saham Microsoft telah naik sebanyak 3% manakala saham Amazon telah turun sebanyak 1%.

Dengan penganugerahan kontrak terrsebut, Microsoft dilihat semakin berkembang dalam bidang penyimpanan awan dan tidak mustahil suatu hari nanti, Microsoft akan memintas dominasi yang dipegang oleh Amazon dalam teknologi simpanan awam.

Sumber Rujukan:

Komen

komen

Source link