Artikel Terkini

Nak Laman Bercahaya Terang Tapi Masih Jimat Elektrik Sehingga 80%


penggunaan lampu solar atau elektrik di laman dapat membangkitkan suasana di waktu malam. Pencahayaan di laman adalah sesuatu yang penting kerana selain memjadi sebahagian dekorasi, pencahayaan di laman bertujuan memberi keselamatan kepada kediaman anda. Namun masih ramai yang mengabaikannya kerana berpendapat ia memerlukan kos penyediaan yang tinggi termasuk bil penggunaan elektrik.

Sebab itu, ada antara pemilik laman yang besar lebih geamr memilih pencahayaan yang dijana oleh solar. Bagi tujuan keselamatan, pemilihan lampu solar kurang bersesuaian jika dibandingkan dengan lampu elektrik. Ini disebabkan, lampu solar mempunyai keupayaan pencahayaan yang sangat terhad dan cepat tertutup walaupun ketika itu laman anda masih dalam keadaan gelap.

Oleh itu, penhayaan mengunakan lampu elektrik di laman adalah terbaik bagi tujuan keselamatan. Tapi, bagaimana untuk anda menggunakan lampu elektrik di laman dan dalam masa yang sama tidak membebankan poket untuk bayaran bil bulanan? Ini langkah-langkah yang anda perlukan:

1. PILIH LAMPU JENIS JIMAT ELEKTRIK
Di pasaran sekarang, banyak produk lampu eco-friendly dan dikategorikan sebagai produk jimat tenaga. Ada yang boleh mencapai hapir 80% penjimatan tenaga seperti Philips Essential SmartBright G3 LEED Securtit Light

2. PASANG PEMASA (TIMER)
Tetapkan tempoh pencahayaan yang anda perlukan di laman. Kebiasaanya, untuk tujuan keselamatan, laman perlu diberi pencahayaan dari jam 7pm-7am. Khuatir anda terlupa memasang atau menutup lampu di laman, timmer ini lah yang akan membantu. Jadi, bila tiada orang di laman, lampu masih tetap terpasang dan secara tidak langsung dapat mengelak masalah kecurian ketika anda tiada di rumahSource link