Artikel Terkini

Pelaburan Dari Warren Buffett Menjadikan BYD, Syarikat Kenderaan Elektrik Yang Paling Berharga Di China


Sebut sahaja kenderaan elektrik, pasti jenama Tesla yang akan bermain di fikiran kita. Banyak faktor yang menjadikan sesorang itu mengaitkan kereta elektrik dengan jenama Tesla.

Umum tahu bahawa Tesla merupakan syarikat pertama yang berjaya mengkomersialkan kenderaan elektrik secara besar-besaran sehingga memaksa syarikat gergasi kenderaan lain terpaksa masuk ke dalam sektor kenderaan elektrik ini.

Tapi tahukah anda, selain Tesla terdapat sebuah syarikat yang menghasilkan kenderaan elektrik yang kurang popular tetapi dapat memberi saingan yang sengit kepada Tesla?

Syarikat tersebut adalah syarikat BYD (Build Your Dreams) yang merupakan syarikat kenderaan elektrik terbesar di China. Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah, 1/4 daripada pemilikan syarikat adalah kepunyaan syarikat pelaburan terbesar di Amerika Syarikat iaitu Berkshire Hathaway.

Seperti yang kita sedia maklum, Warren Buffett kurang gemar dengan pelaburan ke dalam syarikat berteraskan teknologi dan hanya melabur dalam jumlah yang kecil kecuali syarikat Apple dan BYD.

Pasti ada sesuatu yang istimewa yang menyebabkan Warren Buffett berminat untuk melabur ke dalam syarikat kenderaan elektrik dari China ini kan?

Jom kita lihat sejarah perkembangan syarikat yang berjaya meyakinkan pelabur lagenda dunia untuk melabur di dalam syarikat ini.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 1995 oleh Wang Chuanfu dengan bermodalkan $500,000 dari pinjaman sahabat dan ahli keluarganya. Matlamat asal penubuhan syarikat ini adalah untuk memperkenalkan teknologi hijau yang pada ketika itu masih baru.

Produk pertama yang diperkenakan oleh syarikat ini adalah bateri yang boleh dicas semula dan kemudiannya telah mengembangkan portfolio perniagaan kepada pelbagai jenis peralatan elektrik dan elektronik yang berasaskan bateri.

Syarikat itu juga pernah menjadi pembekal China yang pertama untuk bateri lithium kepada Motorola dan Nokia.

Pada tahun 2002, BYD telah mengembangkan perniagaan mereka dengan mengapungkan saham mereka di pasaran Hong Kong. Mereka turut membeli Syarikat Tsinchuan Automobile Co Ltd dan bermulalah era baru syarikat ini di dalam industri automotif.

Pada tahun 2008, syarikat ini berjaya menghasilkan kereta elektrik mereka yang pertama.

Walaupun syarikat ini berasal dari China, 60% pemilik saham syarikat ini adalah dari Amerika Syarikat dengan Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 25% saham syarikat ini yang dibelinya secara berperingkat sejak tahun 2008.

BYD mempunyai kilang di Shenzhen dan juga California. Kejayaan terbesar syarikat ini adalah pada tahun 2018, dengan berjaya menjual sebanyak 520,687 ribu kenderaan elektrik mereka  ke seluruh dunia dan juga pasaran tempatan.

Di antara faktor kejayaan adalah disebabkan polisi Kerajaan China yang memberi inisiatif sebanyak $1 bilion kepada pengeluar kereta elektrik.

Malangnya situasi ini tidak kekal lama kerana China mula mengambil langkah memberhentikan bantuan kepada syarikat kenderaan elektrik negara tersebut, sekaligus mengakibatkan jualan kenderaan BYD turut terjejas. Krisis perang perdagangan dan wabak Covid-19 juga turut menyumbang kepada kemerosotan jualan.

Sumber: Trading View

Harga saham BYP telah meningkat naik sebanyak 63% dalam masa setahun. Ini menunjukkan keyakinan pelabur terhadap syarikat dan potensi mereka untuk terus berkembang maju.

Dengan suntikan modal pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett kepada syarikat ini, ia menjadikan BYD sebagai syarikat kenderaan elektrik dengan market capitalization paling tinggi di China.

Sumber Rujukan:Source link