Artikel Terkini

Tan Sri Halim Saad Nak Beli Lebuhraya PLUS Pada Harga Lebih RM6 Bilion


Memetik sumber daripada The Edge, khabarnya konsesi yang diketuai oleh Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong Gian Kui telah meningkatkan tawaran lebih daripada 30% berbanding tawaran asal mereka iaitu RM5.2 bilion.

Pada bulan Oktober yang lalu, Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong telah membuat bidaan untuk membeli pegangan 51% yang dimiliki Khazanah Nasional di dalam PLUS, dengan menawarkan RM5.2 bilion.

Ianya tidak akan melibatkan sebarang tambahan kepada konsesi sedia ada, yang bakal berakhir pada tahun 2038. Ia juga termasuk diskaun sebanyak 25% bagi kadar tol sedia ada.

Ini meletakkan tawaran Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong mengatasi tawaran daripada Kumpulan Perniagaan Widad, yang telah meningkatkan tawaran mereka daripada RM3 bilion kepada RM5.3 bilion. Cadangan ini termasuklah pengurangan tol sebanyak 25%-40%, tetapi dengan syarat tempoh konsesi tersebut dilanjutkan.

Sumber Rujukan: Malay Mail

Siapa Pemilik PLUS Ni Sebenarnya?

This image has an empty alt attribute; its file name is plus-highway-group-corporate-structure-700x998.jpg

PLUS Malaysia adalah milik UEM Group dengan pegangan sebanyak 51%, yang merupakan anak syarikat Khazanah sepenuhya. Manakala, KWSP adalah pemilik baki saham syarikat sebanyak 49%.

Komen

komen

Source link